Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Evropska industrija...

Evropa: Evropska industrija se sprema za bolni rast troškova

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najnoviji skok cena nafte i gasa usled odgovora Zapada na ruski napad na Ukrajinu preti naglim porastom troškova za evropsku industriju, nanoseći ozbiljnu štetu sektorima od čelika i aluminijuma do đubriva i transporta.

Nafta Brent je skočila na 14-godišnji maksimum od 139 dolara u ponedeljak, dok je evropski gas skočio skoro 80 ​​odsto do novog rekorda nakon što su SAD saopštile da razmatraju zabranu uvoza ruske nafte.

To znači dodatne probleme za avio-kompanije, brodske kompanije, proizvođače automobila i druge energetski intenzivne industrije, koje su već pozvale vlade da se pozabave „nepodnošljivo visokim cenama energije“ pre trenutne krize.

Proizvođači metala

Nikolas Snoudon, analitičar Goldman Saksa, rekao je da je novi skok cena stvorio „veoma opresivno okruženje“ za svaku energetski intenzivnu industriju u Evropi, sa aluminijumom na „vrhu liste“.

Laki metal, koji se koristi za sve, od limenki piva do električnih vozila, poznat je kao „čvrsta električna energija“ zbog velike količine energije potrebne za transformaciju njegovog ključnog sastojka, glinice, u rafinisani metal.

Izgledi za smanjenje ponude doveli su njenu cenu do rekordnih preko 4.000 dolara po toni u ponedeljak. Ona je porasla za više od 100 odsto u prošloj godini.

Visoke cene električne energije koje su rezultat rastuće cene gasa već su odvele sa mreže u Evropi 900.000 tona aluminijuma i 700.000 tona kapaciteta za topljenje cinka, prema Goldman Saksu.

Postrojenja koja će biti zaustavljena uključuju dve trećine kapaciteta u Glenkorovoj topionici cinka Portovesme u Italiji, dok je proizvodnja smanjena za 60 odsto u topionici aluminijuma Nirstar i Slovalko kompanije Norsk Hidro u Slovačkoj. Dunkirkov Alvance, najveći evropski proizvođač aluminijuma, smanjio je proizvodnju za 15 odsto.

Snoudon je rekao da očekuje da će ovi kapaciteti ostati van mreže i nakon ove godine i da postoji potencijal za dalje zatvaranje topionica koje nisu imale dugoročne ugovore o električnoj energiji.

Analitičari su rekli da ove fabrike „trenutno prave velike gubitke“, čak i sa rekordnim cenama aluminijuma.

„Uticaj je zastrašujuć“, rekao je Cilijan O’Donohju, direktor kompanije Eurometaux, industrijske grupe koja predstavlja proizvođače metala u regionu, uključujući Rio Tinto i Glenkor.

„Očekivali smo pad cene električne energiej posle zime i da će se neke topionice ponovo otvoriti i ukinuti ograničenja, ali to se sada neće desiti… Ako cene ostanu na ovim nivoima, treba očekivati dalje zatvaranje i povećanje zavisnosti od uvoza.“

Evropski proizvođači čelika već su se borili sa visokim troškovima energije i prekidima u lancu snabdevanja, a pojedini proizvođači su smanjivali proizvodnju u vršnim satima.

Met Vatkins, glavni analitičar u konsultantskoj kompaniji CRU, rekao je da će porast cena gasa i posebno električne energije „svakako povećati troškove proizvodnje po količini materijala“ za operatore elektrolučnih peći.

Najveća briga za rukovodioce je, međutim, prekid u snabdevanju. Ukrajina i Rusija su ključni izvoznici čelika, a i ArcelorMittal i Metinvest Holding su prošle nedelje zaustavili proizvodnju u svojim ukrajinskim fabrikama.

„Upravo smo imali ogroman šok u snabdevanju u celom lancu vrednosti čelika tako što smo uklonili dva glavna svetska izvozna izvora“, rekao je Votkins. „Kupci kojima je potreban čelik sada se muče da pronađu alternativne izvore, a kratkoročno to gura spot cene čelika na gore.“

Izvor: ft.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!