Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Evropa: Cene gasa ponovo rastu usled straha od prekida snabdevanja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Britanske i holandske cene gasa skočile su u ponedeljak ujutru nakon proširenja sankcija Rusiji, usled straha od prekida snabdevanja.

Za vikend su zapadne nacije predstavile oštre sankcije, uključujući odsecanje pojedinih banaka iz međunarodnog platnog sistema SWIFT. 

Na holandskom tržištu gasa, ugovor za mesec unapred porastao je za 24%, na 115 evra po megavat satu u 09:03 GMT, a aprilski ugovor je bio viši za 25%, iznoseći 115,05 evra po MWh.

Na tržištu gasa u Velikoj Britaniji, martovska cena porasla je 22%, na 275,5 penija po termo jedinici,  dok je cena za zimski period 2022. porasla za 19%, na 270 penija.

Trgovci su rekli da postoji zabrinutost da bi Rusija mogla zaustaviti isporuke gasa Evropi.

Međutim, Gazprom je saopštio da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine u skladu sa zahtevima kupaca.

Drugi ruski gasovod, ruta Jamal-Evropa preko Belorusije i Poljske, vratio se u reversni režim u nedelju ujutru i nastavio da isporučuje gas na istok u Poljsku iz Nemačke sa povećanim protocima u ponedeljak ujutru, pokazali su podaci nemačkog mrežnog operatera Gascade.

Gas normalno teče iz Rusije, rekao je u ponedeljak portparol najvećeg nemačkog proizvođača električne energije RWE, koji takođe dobija gas od Gazproma.

„Da, ruski tokovi su nastavili da rastu. Ali tržište se sada pita da li će ovo potrajati“, kažu analitičari Engie Energyscan-a.

„Dok su neke ruske banke – uključujući Gazprombanku, koja servisira velike isplate nafte i gasa – izbegle sankcije za punu blokadu, vreme koje je potrebno za prelazak na nove sisteme bi i dalje značilo velike poremećaje u protocima“, dodaju oni.

Rystad Energy je saopštio da bi potencijalni prekid isporuke gasa iz Rusije mogao da utiče na oko 52 milijarde kubnih metara snabdevanja putem gasovoda za Evropu u ovoj godini.

Nemačka je u nedelju nagovestila zaokret u ključnim energetskim politikama, otvorajući mogućnost za produžetak radnog veka postrojenja na ugalj, pa čak i nuklearnih elektrana kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa, koji pokriva polovinu nemačkih energetskih potreba.

Referentna cena CO2 u Evropskoj uniji pala je za 6,6%, na 82,33 evra po toni.

Izvor: nasdaq.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Cene nafte Brent i TTF gasa fluktuiraju usled zabrinutosti zbog snabdevanja i tržišne volatilnosti

U drugoj nedelji oktobra, terminske cene nafte Brent za tekući mesec na tržištu ICE dostigle su maksimum od 80,93 dolara po barelu u ponedeljak, 7. oktobra, što je najviša cena od 27. avgusta. Nakon ovog vrhunca, cene su opale,...

Evropa: Cene električne energije opadaju uz povećanu proizvodnju vetra

U drugoj nedelji oktobra, prosečne cene električne energije na većini velikih evropskih tržišta su opale u poređenju sa prethodnom nedeljom, dok je jedina iznimka bila N2EX tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je zabeležilo porast od 4,8%. EPEX SPOT tržište...

Evropa: Potražnja za električnom energijom raste, zahvaljujući oporavku u Nemačkoj

U nedelji od 7. oktobra, potražnja za električnom energijom porasla je u većini glavnih evropskih tržišta u poređenju sa prethodnom nedeljom. Nemačko tržište zabeležilo je najveći porast od 6,9%, zahvaljujući oporavku potražnje nakon državnog praznika u četvrtak, 3. oktobra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!