Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEU se priprema...

EU se priprema da tuži Gasprom zbog zloupotrebe dominantnog položaja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska komisija se priprema da tuži ruskog izvoznika gasa Gasprom (Gazprom) zbog zloupotrebe dominantnog položaja u centralnoj i istočnoj Evropi, rekao je 3. oktobra komesar za zaštitu konkurencije Žoakin Almunia. To je postupak čiji bi ishod mogla da bude kazna za ruskog monopolistu od 11 milijardi evra. Akcija Evropske komisije prema Gaspromu verovatno će povećati tenziju između Evrope i Rusije koja je kritikovala pokušaje EU da pojača konkurenciju na energetskom tržištu i da stavi tačku na zavisnost od ruskog snabdevanja gasom.

Najava evropskog komesara Almunije dolazi nakon jednogodišnje istrage i obilazaka nekoliko Gaspromovih jedinica i klijenata u centralnoj i istočnoj Evropi. Gasprom pokriva četvrtinu evropskih potreba za gasom.

Komesar je naveo da je Gasprom možda kočio slobodan protok gasa kroz Evropu i nametao nefer cene klijentima tako što je cenu gasa vezivao za cenu nafte.

Govoreći na konferenciji u u litvanskom gradu Viljnusu, Almunia je rekao da Komisija priprema tužbu protiv Gasproma poznatu kao izjava o prigovorima.

“Bilo bi nezrelo prognozirati kada će biti preuzet sledeći korak u ovoj istrazi, ali sada smo u fazi da pripremamo izjavu o prigovorima”, rekao je Almunia na događaj koji je organizovala litvanska agencija za zaštitu konkurencije.

On je rekao da je istraga pokrila Estojiju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Bugarsku.

Na pitanje kada će i tužiti Gasprom, Almunia je rekao: “Mi nikad ne određujemo unapred rokove”. Izvor upoznat sa celom situacijom rekao je Rojtersu da Komisija planira da preduzme korake do kraja godine.

Gasprom je sa druge strane saopštio da neće komentarisati antimonopolski slučaj. Kompanija čiji prihodi iznose 4,76 hiljada milijardi rubalja ili 109 milijardi evra u prošloj godini, mogla bi da izbegne kaznu tako što će ponuditi određene mere kako bi se rešio slučaj.

Kad je reč o prethodnoj istrazi Komisije, ova kompanija se složila da izbriše klauzulu koja sprečava austrijsku energetsku kompaniju OMV i italijansku ENI grupu da preprodaju na drugim tržištima gas koji kupuju od Gasproma.

Kompanije zbog kršenja konkurencije mogu biti kažnjenje do 10% godišnjeg prihoda. Litvanija, koja se žalila Komisiji na Gasprom, traži skoro 1,4 milijardi evra na ime kompenzacije na međunarodnoj arbitraži u Stokholmu zbog navodnih “nefer” cena gasa. Prema Komisiji, ova zemlja plaća za gas više nego bilo koja članica EU.

Izvor EurActiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!