Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: Cene CO2 i gasa su dekaplovane kako špekulanti napuštaju pozicije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Referentna evropska cena ugljen-dioksida pretrpela je 1. marta najveći dnevni gubitak u istoriji, a investitori su se povukli sa tržišta zbog makroekonomskih prilika nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pre invazije na Ukrajinu, 23. februara na berzi ICE Futures Europe, ugovor EUA Decembar ’22. zatvoren je pri ceni od 95,07 evra po toni CO2e. Od tada je pao za skoro 40% u rasponu od samo četiri sesije.

Oštar pad C02 dešava se paralelno sa naglim skokom evropskih cena prirodnog gasa do rekordnog nivoa, usled zabinutosti zbog mogućih prekida snabdevanja u Evropi.

Istorijski gledano, evropske cene CO2 i gasa su bile usko povezane s obzirom da CO2 služi kao ključni mehanizam za podsticanje prelaska sa uglja na gas u proizvodnji električne energije.

Špekulativni investitori, koji su delimično doprineli dostizanju rekordnih nivoa CO2 postavljenih u februaru, pokazuju da žele da izbegnu makroekonomske rizike koje će visoke veleprodajne cene gasa i električne energije doneti Evropi.

Veći fokus evropskih vlada na energetsku bezbednost možda je bio podloga za izlazak špekulativnih investitora koji žele da alociraju likvidnost ka sigurnijoj imovini.

„Gledajući unapred, malo je verovatno da će špekulanti početi ponovo da grade svoju dugu neto poziciju, jer se čini da će trenutna geopolitička situacija i njen makroekonomski rizik opstati. 60 evra/tCO2 ostaje ključni nivo podrške na tržištu i kupovna aktivnost na strani komunalnih kompanija će verovatno ograničiti magnitudu bilo kakvog daljeg pada“, rekao je Luis Unstead, analitičar ICIS-a za CO2.

Kako su špekulativni investitori napuštali tržište, to je verovatno izazvalo „stop loss“ naloge za druge učesnike, povećavajući tempo silazne spirale.

„Gledajući unazad na februar 2020. godine, kada se pojavio stav o smanjenju rizika usled rizika od Kovida-19 za tržište, videli smo kako su ove špekulativne pozicije bile izuzetno osetljive na makro šokove i u tom kontekstu, gore opisana situacija je lako mogla da se materijalizuje protekle nedelje“, dodao je Unstead.

Izvor: icis.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Cene gasa fluktuiraju usled blage vremenske prognoze i razvoja tranzita

Na dan 16. septembar 2024. godine, TTF cene su pale za 4,4% na €34,081/MWh, što predstavlja najniži nivo od kraja jula, zbog blage vremenske prognoze. I pored smanjenih tokova gasa iz Norveške usled teškog održavanja, nivoi skladištenja gasa u...

Evropa: Pregled cena gasa – prva nedelja septembra

U prvoj nedelji septembra 2024. godine, visokim evropskim rezervama gasa pomogli su da se cene poravnanja održe ispod 40 €/MWh. Međutim, radovi na održavanju u Norveškoj i potencijalni porast potražnje zbog vremenskih prognoza doveli su do rasta cena TTF...

Mađarska prekoračuje zahteve EU za skladištenje gasa pre roka

Ministarstvo energetike objavljuje da su kapaciteti za skladištenje gasa u zemlji tokom godine konstantno nadmašivali zahteve Evropske unije (EU). Na dan 1. septembar, podzemna skladišta gasa u Mađarskoj bila su popunjena približno 90%, što je znatno ispred cilja za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!