Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEtinger: Srbija i...

Etinger: Srbija i BiH moraju obavijestiti Crnu Goru ako hoće da grade elektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nijedna država ne može graditi energetske objekte da o tome ne obavijesti susjedne zemlje – kazao je u Budvi evropski komesar za energetiku Ginter Etinger odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija i Bosna mogu da grade energetske objekte na Drini i Limu da ne konsultuju Crnu Goru.

– Svaka država koja ima namjeru da gradi novu elektranu obavezna je prije nego što počne da o tome informiše susjedne države. Dužna je da ih informiše o svojim investicionim namjerama i aktivnostima koje se odnose na gradnju. To je obaveza iz ugovora koji je sklopila svaka članica EU – objasnio je Etinger na desetom sastanku Savjeta ministara Energetske zajednice, koji je u četvrtak održan u Budvi.

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da je u pozadini ovog pitanja zaštita životne sredine i da se ni jedan energetski objekat u regionu neće graditi a da ne budu zadovoljeni najbolji međunarodni standardi u oblasti zaštite životne sredine.

–  Ni jedan energetski objekat u regionu neće se graditi a da ne budu zadovoljeni najbolji međunarodni standardi u oblasti zaštite životne sredine, ali i međunarodni odnosi i obaveze – kategoričan je ministar Kavarić koji je dodao da suština okupljanja na Savjetu ministara Energetske zajednice jesu upravo takve stvari o kojima se razgovara.

Kavarić je kazao da kada je riječ o ovom projektu nije siguran da li se on nalazi u fazi koja zahtijeva obavještavanje.

–  Što se tiče nas i odnosa sa Srbijom mi smo o namjerama da se gradi obaviješteni i javnost je jako dobro obaviještena da i mi imamo memorandum o sporazumijevanju sa Hrvatskom korporacijom koja treba da nam prezentira njihove predloge sa stanovišta rješavanja energetskog pitanja i realizacije energetskih potencijala u dijelu gdje se nalazi granica između Srbije i Crne Gore oko tehničkih pitanja – kazao  je Kavarić i najavio da će imati sastanak sa ministarkom Srbije.

Veliki dio energetskih potencijala svih zemalja ovog regiona, kako je objasnio ministar, u dobrom dijelu može biti realizovan samo uz saradnju zemalja. Crna Gora, dodao je on, ima dobru saradnju sa svim zemljama u okruženju.
Ministarka energetike i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihailović istakla je da se u regionu ništa neće graditi bez dogovora.

– Ništa se u ovom regionu neće graditi a da države ne sjednu i o svemu se dogovore. To je jedini način da energetski budemo stabilni. Nikakvih problema nije bilo i vjerujem da ih neće biti u budućnosti. Na svakoj zemlji je da se povezuju, prije svega energetski, da bi bili stabilni u cijelom regionu i imali dobru saradnju – kazala je ministarka.

Ona je, međutim, kazala da Vlada Srbije nije dobila notu od Crne Gore oko gradnje hidroelektrana

– Kada je riječ o takozvanim verbalnim notama o kojima čujem iz štampe, moram da kažem da Srbija nije dobila notu od Vlade Crne Gore, vezano za bilo kakvu izgradnju novih objekata. Kada budemo dobili notu, naravno da ćemo o tome razgovarati – rekla je Mihailović.

Usvojena energetska strategija

– U sektor električne energije potrebno je investirati 39 milijardi eura do 2020. godine, što je jedan od ciljeva Energetske zajednice koja se suočava sa velikim investicionim izazovima, koji bi trebalo da osiguraju ravnotežu između ponude i tražnje – kazao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger na ministarskom sastanku na kojem je juče usvojena Strategija energetskog razvoja Energetske zajednice, koja identifikuje mogućnosti sinergije i prioritetnih investicija na nivou regiona u cilju integrisanja u zajedničku viziju.

Etinger je saopštio da su na sastanku Savjeta ministara EZ usvojene značajne odluke koje se odnose na dalji razvoj regionalnog energetskog tržišta, među kojima je i Strategija energetike.

Komentarišući protivljenje strategiji više regionalnih NVO, parlamentarnih grupa u Evropskom parlamentu koji su tražili da odloži usvajanje strategije, Etinger je kazao da su u izradi strategije na nivou EU učestvovali i predstavnici NVO.

– Naša energetska strategija je transparentna.  Ona je samo strategija, ne i zakon. Svi su pozvani da daju komentare i učestvuju u daljoj razradi ove strategije koja je prihvaćena ne samo od nas iz EU nego i od svih ministara i zainteresovanih strana – istakao je Etinger.
Odlaganje su, podsjetimo, tražili i predstavnici četiri najveće parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, nezadovoljni što strategija nije prošla javnu raspravu.
Predstavnici organizacija SEE Change Net, CEE bankwatch Network i SEENET upozoravali su da se taj dokument ne smije usvojiti zbog nedovoljne transparentnosti i nedostatka kvalitetne javne rasprave, ali i štetnosti za zemlje regiona.

Kavarić Zorani Mihailović: Novinari ne prave problem

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihailović je juče optužila crnogorske medije da oko buduće gradnje elektrana na Limu prave problem tamo gdje ga nema.

– Imam utisak da se u medijima pravi problem tamo gdje ga nema. Komunikacija između Srbije i Crne Gore je uvijek bila dobra i vjerujem da će ubuduće biti više nego dobra. Ako kažete da nije postojala komunikacija – nijeste u pravu. Ako hoćete da kažete da postoji problem u bilo kakvim odnosima – ne postoji. Tu smo da sve što može da bude potencijalni problem riješimo. Ukoliko se govori o kanadskoj kompaniji i gradnji HE moram da kažem da je to mogući, možda potencijalni dio energetskog sporazuma sa Italijom. Na ratifikaciji u srpskom parlamentu sljedeće nedjelje će se naći osnovni sporazum između Srbije i Italije u oblasti energetike u kojem ne stoji objekat o kojem vi govorite. Ubuduće kada budu razgovarale sve zemlje – Italija, Srbija, Republika Srpska i Crna Gora i BiH dogovorićemo se o projektima koji će se izroditi iz sporazuma. Tako da mi se čini da idete ispred vremena i pravite problem od nečega što neće biti problem – kazala je novinarima ministarka Srbije.

Novinari su potom pitali crnogorskog ministra ekonomije Vladimira Kavarića da li on dijeli mišljenje srpske koleginice da novinari prave problem tamo gdje ga nema.

–  Ne mislim da su novinari napravili problem, već su u skladu sa svojom ulogom postavljali pitanja i omogućili nama da se rasvijetli situacija – kazao je Kavarić i dodao da problema nema, odnosno nema onih koji se ne mogu riješiti.

Izvor pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!