Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

ERS mora platiti 2,5 miliona KM zbog pozajmljene struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

“Elektroprivreda RS” (ERS) mora isplatiti 2,5 miliona maraka “Elektroprivredi Srbije” (EPS) na ime pozajmljene, a neplaćene električne energije, presuđeno je u srijedu u Okružnom privrednom sudu u Trebinju.
Sudija Smajil Begović je nakon okončanih rasprava po ovom pitanju donio odluku da ERS preduzeću iz Srbije plati 2.556.887 KM ili protuvrijednost od 1.307.316 evra, zajedno sa kamatama od 16. januara 2008. kada je spor nastao do konačne isplate. Holding sa sjedištem u Trebinju je, takođe, tužiocu dužan naknaditi i troškove postupka.
Begović je ukazao da presuda nije rezultat neodgovornog ponašanja ERS-a, već promjene zakonske regulative kojom je regulisana razmjena struje između dvije kompanije.
On je objasnio da je riječ o sporu koji je nastao nakon ugovora dvije elektroprivrede iz 2006. o razmjeni i kupoprodaji struje, havarijskoj ispomoći i slično, ali da se u međuvremenu promijenila zakonska regulativa i onemogućila plaćanje tih obaveza.
“Problem je nastao zbog promjena zakona u BiH, odnosno, u carinskom evidentiranju električne energije i nemogućnosti da ta količina precizno bude utvrđena na mjestima gdje se vrši interkonekcija, što će se morati regulisati”, precizirao je Begović.
Budući da je “Elektroprivreda RS” u jednom momentu došla u situaciju da ne može vratiti ranije uzetu, takozvanu havarijsku električnu energiju, koju obostrano pozajmljuju kada iz sistema neplanski iskoči neki od energetskih objekata, struja, prema objašnjenju sudije, je mogla biti naplaćena samo na ovaj način.
Begović kaže da trebinjska kompanija ni u jednom momentu nije sporila svoja dugovanja, izuzev 18.000 maraka koja su i vještačenjem u toku procesa osporena. Ovo pitanje, kako je istakao, mora biti riješeno na drugačiji način, jer je razmjena električne energije sa susjednim elektroprivredama najoptimalniji način za uredno snabijevanje strujom unutar BiH i mnogo je isplativiji nego tražiti struju od država koje nisu u našem okruženju.
U Upravi ERS-a kazali su da još nisu upoznati sa sadržajem presude, ali da se najvjerovatnije na nju neće žaliti, jer su i u odgovoru na tužbu priznali svoju obavezu za koju navode da nije nastala njihovom krivicom.
“Kada jedna ili dvije termoelektrane u RS budu van pogona, mi moramo nabaviti električnu energiju da ne budemo u manjku. To smo radili sa EPS-om i to kasnije sa njima kompenzirali kroz vraćanje struje. Međutim, u martu 2007. carinski propisi su izmijenjeni na način da više nema više naturalne razmjene, već se uzeto mora plaćati. Kako nismo znali koja je to cijena, prepustili smo to da utvrde finansijski vještaci i sud, i sa ovom presudom je to riješeno. Dakle, problem je bio u propisima koji nam nisu ostavljali prelazni period za prilagođavanje”, kazao je Nenad Radović, izvršni direktor ERS-a za pravne poslove.

On je naglasio da ovaj sudski spor ERS-a i EPS-a i plaćanje odštete neće na bilo koji način narušiti strateško partnerstvo dvije elektroprivrede na više zajedničkih hidroenergetskih projekata.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!