Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS vraća pare...

EPS vraća pare bez izmene Zakona o PDV-u

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Svima kojima su računi za struju obračunati po stopi od 20 umesto 18 odsto, preplaćeno biće vraćeno, ali bez izmena Zakona o PDV-u, kaže Milica Bisić, savetnik ministra.

Građanima kojima je utrošena struja za septembar obračunata po novoj, višoj stopi od 20, umesto 18 odsto, razlika ne bi trebalo da bude vraćena menjanjem Zakona o PDV-u, već na neki drugi način. Zakon o PDV-u je donet 2004. godine i od tada se nije menjala stavka koja jasno kaže da je promet električne energije izvršen danom očitavanja stanja električne energije, što je Elektroprivredi Srbije dalo zakonsko pravo da račune za septembar očitane 1. oktobra obračuna po novoj višoj stopi, objašnjava za „Politiku” Milica Bisić, savetnik Ministra finansija, posle najave ministra Mlađana Dinkića da se priprema odluka kojom će građanima i privredi biti vraćen više obračunat oktobarski porez na dodatu vrednost za septembarski utrošak električne energije.

– Predložiću ministru da se građanima iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost vrati na neki drugi način, a ne kroz izmenu PDV-a – kaže Bisićeva, ne mogavši da precizira šta bi to drugo moglo da bude, ali da rešenja sigurno ima.

– Nekima je struja očitana prvog oktobra, nekima petog, a drugima 15. oktobra. Dakle, za te dane građanima bi u regularnim okolnostima bio obračunat PDV po stopi od 20 odsto, jer su novi propisi o većoj stopi PDV stupili na snagu 1. oktobra. Ukoliko bi im za tih pet ili 10 dana račun za struju bio obračunat po stopio od 18 procenata, onda bi ih EPS praktično dotirao. Pitanje je što bi to ovo javno preduzeće radilo, ako je Zakon o PDV-u eksplicitan u pogledu potrošnje i očitavanja električne energije – ističe ona.

Ostaje, dakle, da se vidi na koji način će se građanima vratiti preplaćen novac, ističe savetnik ministra i napominje da nije bilo realno da EPS zaključno s 30. septembrom očita potrošnju u svim domaćinstvima kako ih ne bi zakačila nova stopa poreza od 20 procenata, jer je reč o višemilionskoj populaciji.

U EPS-u kažu da će sve uraditi kako bude propisalo Ministarstvo finansija, ali da pre četvrtka, kada bi na sednici vlade trebalo da se nađe ovaj predlog, ne mogu ništa detaljnije da kažu, jer ne znaju kakav će predlog stići iz kabineta Mlađana Dinkića, pa samim tim ni kakva će tehnika obračuna biti.

Nepravda prema građanima mogla bi da bude ispravljena na način kako se to radi u slučaju reklamacija računa za struju. Ostaje da se vidi kakav će na kraju stići predlog iz vlade i da li će i poslanici u Narodnoj skupštini morati da se izjašnjavaju. Ukoliko se eksplicitno bude insistiralo na izmeni Zakona o PDV-a, o tome saglasnost moraju da daju poslanici.

Postoji mogućnost da se preplaćeni računi regulišu kao što se to radi u slučaju promene cene struje. Primera radi, ako je struja poskupela 1. u mesecu, a čitanje je bilo 7. u mesecu, očita se najpre mesečna potrošnja, pa ako je potrošeno 400 kilovata, taj iznos se  podeli s brojem dana u mesecu i dobije dnevna potrošnja.

Onda se obračuna koliko je dana domaćinstvo trošilo struju po staroj, a koliko po novoj ceni kilovt-sati i dobije novi obračun.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!