Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS sklopio desetak...

EPS sklopio desetak ugovora sa velikim kompanijama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Direktor za trgovinu strujom Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević izjavio je da je 10-ak velikih kompanija prihvatilo ponudu EPS o snabdevanju strujom od 1. januara 2013.

EPS je već sklopio dva ugovora, sa Javnim preduzećem Beogradske elektrane i Termoelektranom Kovin, rekao je direktor Vlaisavljević novinarima u petak. Vlaisavljević je za ponedeljak najavio potpisivanje ugovora sa Naftnom industrijom Srbije o snabdevanju strujom modernizovane Rafinerije Pančevo, a to se očekuje i sa Fijat automobilima Srbija.

EPS će zbog liberalizacije dela tržišta struje, potpisati ugovore o snabdevanju električnom energijom i sa nekoliko termo i hidroelektrana u sastavu tog javnog preduzeća, kao što su TENT, Kostolac i druge, koji su istovremeno i veliki potrošači struje, dodao je Vlaisavljević.

Vlaisavljević je najavio da je EPS, spreman i da obezbedi potrebne količine struje za Železaru Smederevo, ukoliko taj kombinat proradi.

Vlaisavljević je precizirao da je velikim industrijskim potrošačima, koji će od Nove godine morati da kupuju struju na slobodnom tržištu, EPS ponudio cenu struje koja je, bez mrežarine, otprilike jednaka prosečnoj ceni kojom se snabdevaju domaćinstva u Srbiji.

Ponuđena cena je proseku za 46 odsto viša od sadašnje regulisane, iako bi realna tržišna cena za te kupce trebalo da bude za oko 60 odsto viša od sadašnjih koje važe za industriju, dodao je direktor EPS.

Cena električne energije za industrijske potrošače je dosada je bila niža od prosečne koju plaćaju građani Srbije i koja iznosi 5,5 evrocenti po kilovat-času (kWh).

Vlaisavljević je precizirao da je cena struje koju je ponudio EPS konkurentna i da je nekim potrošačima ponuđena struja skuplja za tri, a nekima i za 60-ak odsto, u zavisnosti od toga koliko, u kom delu dana i sa kakvim promenama troše struju.
Vlaisavljević je poručio da EPS garantuje sigurno i pouzdano snabdevanje svojih potrošača električnom energijom i da su svi ugovori koje preduzeća sklope sa EPS na godinu dana i sa finansijskom garancijom, uz mogućnost da kupci mogu da troše i veće količine od planiranih.

EPS će raditi i za vreme predstojećih praznika kako bi svi kupci, koji to žele, mogli da sklope ugovore o snabdevanju sa tom kompanijom, najavio je Vlaisavljević i precizirao da EPS prodaje i naplaćuje samo struju, kao robu.
Prenos struje se, pak, plaća Elektromreži Srbije (EMS), po ceni na koju saglasnosti da Agencija za energetiku.

EMS je pre 20-ak dana od Agencije za energetiku zatražio saglasnost za povećanje cena prenosa struje u proseku za 37 odsto, prema kome bi prenos u konačnoj ceni električne energije učestvovao sa o,46 umesto sa 0,34 dinara po kWh.
Komentarišući zahteve pojedinih preduzeća da za njih bude odložena i postepeno povećava cena struje, Vlaisavljević je rekao da EPS samo poštuje zakon o energetici, kojim se tržište struje od Nove godine za liberalizuje za 9,5 odsto potrošača u Srbiji.

“To bi značilo da mi njih subvencionišemo, što je suprotno direktivama Evropske unije i zakonu o energetici Srbije. EPS nema poslovni kapacitet da bilo koga subvencioniše i svojom poslovnom politikom se trudi da bude konkurentna kompanija na tržištu i da se konkurentnom cenom izbori za svoje kupce,” rekao je Vlaisavljević i dodao da industrijski potrošači ne mogu očekivati da plaćaju struju kao domaćinstva i penzioneri u Srbiji.

EPS-a je ponudio velikim industrijskim potrošačima trošak energije niži od 15 do 20 odsto nego konkurentske kompanije u regionu, rekao je Vlaisavljević i ukazao da je ta kompanija mogla da proda viškove struje u regionu po skupljim cenama, a da onda velike industrijske potrošače u Srbiji snabdevaju trgovci strujom, pa bi onda plaćali još višu cenu od one koju mogu dobiti kod EPS.

Potrošači na visokom naponu su, kako je podsetio direktor u EPS, od 2011, kada je počela javna rasprava o zakonu o energetici, imali su priliku da se pripreme za otvaranje tržišta struje od nastupajuće godine.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!