Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS: Raspodela prihoda...

EPS: Raspodela prihoda ostaje ista

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila da formiranjem privrednog društva EPS Snabdevanje nije promenjena raspodela prihoda tog javnog preduzeća.

Kako navode iz EPS-am nisu tačne ni informacije da će se dosadašnja privredna društva za distribuciju električne energije “pretvoriti u šalter”.

Zakonom o energetici, kako je podsetio EPS, određeno je razdvajanje delatnosti snabdevanja od distribucije i zato je formirano privredno društvo EPS Snabdevanje.

Propisano je da Operator distributivnog sistema, odnosno distribucija, nema pravo naplaćivanja utrošene električne energije.

Privredna društva za distribuciju, među kojima je i Elektrovojvodina, od 1. jula se bave distribucijom i naplaćivaće samo pristup distributivnoj mreži.

“Bojazni da će se novac od naplaćene električne energije slivati sa područja Vojvodine u neki drugi deo Srbije, nisu osnovane jer je Elektrovojvodina bila i biće deo EPS-a, kao i sva privredna društva u okviru sistema EPS-a”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su će se, kao i do sada, prihodi od naplaćene električne energije slivali u zajedničku kasu EPS-a čiji je osnivač i vlasnik Vlada Srbije.

Elektrovojvodina, kao i sva privredna društva za distribuciju električne energije u sistemu EPS-a, do sada je svoj priliv novca uplaćivala na trezorski račun u Narodnoj banci Srbije, odakle se, po utvrđenoj metodologiji, novac vraćao u privredna društva za distribuciju.

Formiranjem EPS Snabdevanja način vraćanja novca je ostao isti, a otvoreni su novi trezorski računi EPS Snabdevanja kod NBS.

Potrosačima su počeli da stižu prvi računi za električnu energiju utrošenu jula koje izdaje EPS Snabdevanje, a pristižu i prve uplate na račun tog novoformiranog preduzeća.

Računi EPS Snabdevanja i dalje mogu da se plate na šalterima distribucija, pošta i banaka, a reklamacija računa je na šalterima distribucija.

Blagovremenom uplatom kupci iz kategorije domaćinstva i dalje imaju pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.

EPS je zbog dinamike isplate penzija produžio rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili tu pogodnost.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu Pošta Srbije i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!