Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS: Nova cena...

EPS: Nova cena krpi gubitke

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Minus od 50 milijardi dinara u kasi “Elektroprivrede Srbije”, delom bi mogao da se, kako predlažu iz novog rukovodstva, nadomesti iz kredita, a deo bi se u tom slučaju “naplatio” od građana – povećanjem cena električne energije i dodatnim merama za restrukturiranje EPS.

Elektroprivreda Srbija, kako ističu u njenom poslovodstvu, neće tražiti od države da pokrije gubitke ove firme, već će za 30 milijardi dinara potražiti na tržištu. Toliko je potrebno za izmirenje najhitnijih obaveza koje pristižu narednih nedelja.

– Suma od 50 milijardi dinara su nedostajuća novčana sredstva u EPS iskazana u godišnjem planu poslovanja za 2013. godinu, koji je Vlada Srbije usvojila početkom februara – kažu u EPS. – Taj nedostatak je rezultat nedomaćinskog odnosa bivše vlade prema EPS, lošeg i neefikasnog upravljanja prethodnog rukovodstva kompanije, nagomilanih neplaćenih obaveza prema dobavljačima, nagomilanih neotplaćenih kredita iz prethodnog perioda i višegodišnje socijalne cene električne energije.

Generalni direktor EPS Aleksandar Obradović nedavno je istakao da je zaduživanje jedini način da se pokrije manjak “Elektroprivrede Srbije”.

Plan novog rukovodstva EPS je da samo jedan deo nedostajućih sredstava obezbedi iz kreditnog zaduženja i to oko 30 milijardi dinara. Takav zahtev je upućen Upravnom odboru EPS, a na odgovor se i dalje čeka. Preostali deo potrebnih novčanih sredstava za realizaciju godišnjeg plana poslovanja za 2013, kako kažu u EPS, obezbediće se iz efekata povećanja cene i ostalih raspoloživih mera u okviru poslovne politike EPS.

Iz EPS ponavljaju da sednica Upravnog odbora ove firme, na kojoj bi trebalo da bude odobreno zaduženje kompanije još nije zakazana. Očekuje se da će u naredna dva dana, pre sednice UO, rukovodstvo Odbora imati sastanak i konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije o aktuelnoj finansijskoj situaciji u kompaniji.

Kako iz kolapsa

NA nivou sistema “Elektroprivrede Srbije” početkom naredne sedmice biće formiran zajednički operativni tim koji će utvrditi predlog mera za rešavanje veoma teške finansijske situacije u kompaniji i plan mogućih ušteda u poslovanju – dogovoreno je u utorak na sastanku Aleksandra Obradovića, v. d. generalnog direktora JP EPS, sa direktorima privrednih društava.

Obradović je direktorima privrednih društava i finansijskim direktorima predočio da je neophodno doneti plan aktivnosti za očuvanje funkcionisanja elektroenergetskog sistema s obzirom na to da Upravni odbor EPS do sada nije doneo odluke koje bi omogućile poslovanje u skladu sa godišnjim programom poslovanja.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno zatražiti veću podršku svih državnih institucija kako bi se efikasnije naplatila dospela potraživanja za isporučenu električnu energiju.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!