Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS i "Srbijagas"...

EPS i "Srbijagas" dobijaju konkurenciju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od danas EPS i “Srbijagas” dobijaju konkurenciju, jer je domaće tržište struje i gasa otvoreno za velike potrošače, koji mogu da biraju od koga će po najpovoljnijim uslovima da nabavljaju te energente. Prema planu, za dve godine tu pogodnost imaće i domaćinstva.

Srbija je danas otvorila tržište struje i gasa za velike potrošače. Preduzeća i fabrike, tim energentima snabdevali su do sada EPS i Srbijagas. Od sada osim njih, na tržištu moraju birati najpovoljnijeg isporučioca. Od 2015. i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati te energente.

“Otvaranje tržišta znači da se deo tržišta izalaže slobodnom formiranju cena bez ičije regulacije, bez ičijeg nadzora. Znači nema ni nadzora Agencije za energetiku, nema ni nadzora države, sami snabdevači se međusobomo takmiče da ponude što nižu cenu”, kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

Licencirano je mnogo više snabdevača, kako gasom, tako i strujom, ali je tek malo njih aktivno.

“U Srbiji je licencirano 60 snabdevača električnom energijom na slobodnom tržištu, ali od toga je aktivno dvadesetak. Za gas je licenciran 21 snabdevač, a radila su samo dva”.

Srbija se aktivno priprema za potpuno otvaranje tržišta tih energenata, ali je, naravno, potreban određen period za prilagođavanje.

“Sve je to napravljeno da može da se podrži tržište od pola miliona kupaca. A mi od 1. januara otvaramo tržište za 27 kupaca struje i 60 kupaca gasa. Nama je to period ispitivanja šta možemo da učinimo, gde smo pogrešili, da li je nešto moglo bolje.

U svim zemljama je postojao period prilagođavanja tokom kojeg su se uočavale slabosti sistema. A bićemo svi uključeni, i Agencija, i operatori i kupci i gde god bude trebalo intervenisaće se. Od 2014. godine nam predstoji još obuhvatnije otvaranje tržišta, kaže Hadžibabićeva.

Veliki kupci, bez obzira da li su fabrike ili neka javna preduzeća često su i najveći dužnici za isporučenu struju i gas.

“Ali i u najrazvijenijem svetu postoje situacije da nekoga ne smete da isključite sa mreže mada on ne može da plati struju, povremeno ili stalno. Dešavaju se takve situacije sa bolnicama, železnicama. Taj deo tereta mora da preuzme država”, kaže Hadžibabićeva.

Najjeftinija struja u Srbiji

Samo po sebi nameće se pitanje da li otvoreno tržište donosi Srbiji niže cene i struje i gasa?

“Mi smo analizirali tridesetak evropskih zemalja iz našeg regiona za električnu energiju i dvadesetak za prirodni gas. U struji smo daleko najeftiniji. A u gasu smo pretposlednji, jer Rumunija ima još nižu cenu za prirodni gas iz svojih izvora”, kaže Ljiljana Hadžibabić.

“Naša cena je sada najniža moguća i na tržištu ne verujem da će moći da nađu nižu cenu od ove koju sada država drži, jer štiti siromašne i preduzeća u restrukturiranju, i one koji ne mogu da plaćaju. Međutim, ima tu preduzeća koja dobro stoje, koja svoje finalne proizvode prodaju po tržišnim cenama, a koriste jeftinu energiju”, kaže Hadžibabićeva i dodaje da postoje dva važna razloga zašto Srbija otvara tržište električne energije i prirodnog gasa.

Dok god su niske cene mi nećemo moći ni jedan novi objekat da izgradimo, kažu u Agenciji za energetiku, a EPS i “Srbijagas nemaju” sredstava za razvoj, ukoliko nemaju ekonomsku cenu. Drugi investitori koji bi imali sredstava, ne mogu da opravdaju investiciju, jer po niskoj ceni ne mogu da povrate uložena sredstva.

To je osnovni razlog zbog čega se otvara tržište. Drugi isto tako važan razlog je da smo potpisali ugovor o energetskoj zajednici, u kome smo prihvatili dinamiku otvaranja tržišta i postizanja ekonomske cene”, kaže Ljiljana Hadžibabić, iz Agencije za energetiku.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!