Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS i Srbijagas...

EPS i Srbijagas bez privatizacije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila da EPS i Srbijagas neće biti privatizovani, ali da moraju da promene način funkcionisanja.

Ona je na konferenciji za novinare u Čačku, nakon sastanka s rukovodstvom tog grada, precizirala da to znači korporatizaciju EPS-a i Srbijagasa.

Mihajlovićeva je kazala da problemi EPS-a i Srbijagasa moraju da se rešavaju, ali ne tako što će se te kompanije privatizovati, jer, kako je istakla, “tako ništa nećemo postići, a to su preduzća koja su stožeri energetike”.

“Pripremamo plan restruktuiranja Srbijagasa, da pre svega sklonimo takozvane ćerke-kompanije koje troškovima opterećuju cenu gasa, a da onda vidimo kako će se unutar Srbijagasa napraviti podele na trgovinu gasa, na prenos gasa i drugo”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da u EPS-u mora da bude mnogo više discipline, kao i da se priprema korporitizacija preduzeća, pre svega zbog smanjivanja troškova.

“Procene kažu da korporatizacijom EPS-a, koja ne znači privatizaciju, nego promenu upravljanja preduzećem, EPS može da uštedi izmedju 60 i 70 miliona evra”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbijagas u ovom tenutku ima više od milijardu evra dugova prema medjunarodnim kreditorirma i dobavljačima i drugima, što je ogroman iznos i da država mora da rešava te probleme.

Ministarka energetike Srbije razgovarala je danas s rukovodstvom Čačka o mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji grada i u njegovoj okolini.

Ona je ranije danas posetila Hidroelektranu u Ovčar Banji koja radi od 1901. godine, za koju je rekla da ima dugu tradiciju u proizvodnji električne energije koju je Srbija nekada, kako je podsetila, izvozila.

Mihajlovićeva je izrazila žaljenje što sada Srbija mora da uvozi struju i dodala da je strategija vlade i njenog ministarstva da se krene u izgradnju novih objekata, kao i da se obnovi postojeća oprema i da Srbija ponovo postane zemlja koja će izvoziti struju.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!