Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS bez neto dobiti na kraju 2011.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Ukupan neto profit Elektroprivrede Srbije (EPS) za 2011. verovatno će biti blizu nule, zbog loše hidrološke situacije u drugoj polovini godine, velikog rasta potrošnje i prekoplanskog uvoza struje, izjavio je juče Tanjugu generalni direktor EPS Dragomir Marković.

Očekujem da ovu godinu završimo sa velikim profitom iz poslovnih odnosa, ali će ta dobit najverovatnije „biti pojedena“ zbog navedenih razloga, rekao je generalni direktor Marković.

Dodatni odnosno prekobilansni uvoz struje za poslednja dva meseca ove godine iznosio je više od 10 miliona evra, rekao je Marković i dodao da će potrošači u Srbiji narednih meseci imati dovoljno struje, pošto je EPS pokrenuo tendersku proceduru za nabavku električne energije za januar i deo februara.

EPS se intenzivno priprema za otvaranje regionalnog tržišta električne energije, koje će nastupiti krajem 2012, rekao je Marković i najavio da će u sledećoj godini biti intenziviran proces restrukturiranja kompanije.

Restrukturiranje je potrebno kako bi EPS, zbog liberalizacije tržišta struje, postao konkurentan i mogao racionalno da posluje, rekao je Marković i dodao da to javno preduzeće zato mora imati najniže cene struje u regionu.

Zbog otvaranja tržišta električne energije, EPS od jedne kompanije u monopolskom položaju, kroz transformaciju, mora postati preduzeće koja će ravnopravno učestvovati na trzištu, ukazao je Marković.

Marković je naglasio da će EPS na tržištu imati konkurenciju najvećih elektroenergetskih kompanija iz Evrope.

„Zato treba ozbiljno da smanjimo naše troškove i poboljšamo efikasnost, da bi mogli da se takmičimo na tržistu. Znam da mi to možemo, ali zato moramo da sprovedemo kompletan program restrukturiranja, koji podrazumeva smanjenje troškova, racinalno poslovanje , efikasnost, brzinu rada, nove veštine, nove kadrove i novi marketinški pristup,“ naveo je generalni direktor EPS.

Marković nije želeo da kaže da li će to preduzeće u 2012. tražiti poskupljenje cene električne energije, već je istakao da je „EPS u stalnom zahtevu za poskupljenjem struje“.

Ta kompanija će, kako je naveo, u sledećoj godini izdvojiti oko 65 miliona evra za investicije i održavanje postrojenja.

Marković je podsetio da je EPS u 2011. počeo investicioni ciklus u termo i hidro sektoru i velike projekte u rudarskom sektoru, kao što su realizacija projekta Termoelektrane (TE) „Nikola Tesla B3“, TE „Kolubare B“, hidroelektrana (HE) na Ibru, Drini i Velikoj Moravi.

Razmatra se i realizacija projekata „Đerdap 3“, reverzibilne HE „Bistrica“ i otvaranje kopa „Radljevo“, naveo je generalni direktor.

Marković je dodao i da je u ovoj godini pokrenut niz projekata iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao što je počela i modernizacija distributivnog sektora EPS.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!