Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEnergija iz smeća

Energija iz smeća

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U izgradnju postrojenja za stvaranje energije iz otpada italijanski konzorcijum “Kremona inovacione” i domaća “Ezo grupa” investiraće 10 miliona evra. Očekuje da u posao bude uključeno 5.000 ljudi.

Italijanski konzorcijum “Kremona inovacione” i domaća “Ezo grupa” investiraće 10 miliona evra u izgradnju postrojenja za stvaranje energije iz otpada, stotinak kilometara od Beograda.

Strateški partneri najavljuju početak rada za proleće iduće godine, a očekuje se da u posao bude uključeno oko 5.000 ljudi. Dok se sada u Srbiji preradi oko osam odsto otpada, u Evropskoj uniji taj procenat je pet puta veći.

Samo od bačenih 10.000 tona piljevine i tvrde plastike iz auto-industrije, sada je moguće godišnje proizvesti tri i po hiljade tona dizela i drugih energenata.

Izvršni direktor “Kremona inovacione” Masimilijano Malicijo smatra da je Srbija zemlja sa značajnim mogućnostima za rast i razvoj i da joj upravo zbog toga treba odgovarajuća podrška u tehnološkom i poslovnom smislu.

“Procenili smo da ste pravi partner za nas. Ova nova tehnologija štiti životnu sredinu i zapošljava novu radnu snagu”, rekao je Malicijo.

Lokacija i konačni izgled postrojenja za sada su poslovna tajna.

Više od 80 odsto otpada može da se iskoristi i da se dobije energija, kaže direktor “Ezo grupe” Dragan Stanković.

“Primera radi preradom jedne tone otpada dobija se energija koja može da se iskoristi za tromesečno grejanje stana od 60 kvadrata”, objašnjava Stanković.

Za stvaranje energije iz otpada ne treba previše mesta, a očekuje se da u sakupljanje, transport i preradu bude uključeno oko 5.000 ljudi.

Predrag Jovanić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja kaže da je korišćenjem novih tehnologija od materijala koji se do sada bacao moguće dobiti “skoro duplo jeftinija goriva koja se koriste u industriji, poljoprivredi, domaćinstvima, a svakako će doprineti održivom razvoju regiona u kome se ova tehnologija primenjuje”.

Mnogo novca dajemo na skladištenje i izvoz otpada. Plan je da se u bližoj budućnosti petina pretvori u energiju.

Pomoćnik ministra energetike Hranislav Stojković kaže da Srbija radi na na tome da kroz zakonski sistem poboljša uslove investitorima “da učestvuju u preradi, reciklaži i iskorišćenju otpada” i da će “raditi sve da ti finansijski uslovi budu što povoljniji”.

Novom tehnologijom proizvodiće se i biogorivni gas, alternativno gorivo za cementare. U ovom tehnološkom procesu otpadne vode se većim delom prečišćavaju i vraćaju u proces proizvodnje.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!