Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetska zajednica pravi...

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla električne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla – sertifikate koji omogućuju kupcima da izaberu električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Ugovorne strane Energetske zajednice bi uskoro mogle da dobiju regionalni elektronski sistem za upravljanje izdavanjem, prenosom i poništavanjem garancija porekla (GO) u skladu s propisima i načelima Evropske unije. Sekretarijat je objavio da je pokrenuo projekat za lansiranje te alatke za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Ukrajinu.

Elektromreža Srbije (EMS), operator prenosnog sistema i izdavač garancija, priključila se evropskoj platformi AIB Hub 2020. godine. Najavljeni integrisani regionalni sistem će omogućiti svakoj ugovornoj strani da istovremeno vodi nacionalni registar i trguje GO-ovima na regionalnom nivou, navode u Sekretarijatu.

GO sertifikati su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora.

„Garancije porekla mogu biti prelomna tačka koja će pokrenuti nove investicije u obnovljivu energiju. Osim toga, one će ugovornim stranama osigurati dobar početak implementacije Direktive o obnovljivim izvorima energije, jedne od glavnih elemenata novousvojenog Paketa za čistu energiju“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski.

Posle prošlogodišnjeg javnog poziva za nadmetanje, Grexel Ltd, koji posluje u okviru grupacije EEX, odabran je da pruži podršku u implementaciji projekta.

Garancije porekla bi mogle da postanu važna alatka za povećanje ulaganja u zelenu energiju i pokretač energetske tranzicije. Ugovorne strane Energetske zajednice kasne u ispunjavanju obaveza da uspostave elektronske sisteme.

Prvenstveni cilj sertifikovanja zelene energije je da omogući objavljivanje informacija o poreklu energije prodate krajnjim potrošačima, da bi mogli da razlikuju energente koje kupuju po poreklu. Krajnjim korisnicima daje mogućnost da potvrde da njihova energija dolazi iz obnovljivih izvora kao što su vetroelektrane, solarni parkovi i geotermalne elektrane.

U trenutku kada snabdevač pusti struju u mrežu, garancijom porekla za tu količinu električne energije može da se trguje na otvorenom tržištu kao energentom.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...

Hrvatska: Javni poziv za otkup električne energije iz obnovljivih izvora

Hrvatska elektroprivreda, HEP, pozvala je zainteresovane subjekte, pravna ili fizička lica da iskažu interes za uspostavljanjem poslovne suradnje u oblasti otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. U razmatranje će se uzimati postrojenja instalisane snage jednake i veće od 1 MW...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!