Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEnergetska kriza napunila...

Energetska kriza napunila EPS parama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potrošači u Srbiji nemaju razloga za brigu iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata, izjavio je pre dva dana Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Zaliha dakle ima, ali pitanje je po kojoj ceni. Jer, zanimljivo je da Grčić u svom saopštenju nijednom rečju nije potvrdio da struja za domaćinstva neće poskupeti.

Stručnjaci su ipak uvereni da razloga za poskupljenje struje građanima ove zime neće biti, ali i da privrednici nisu u pravu kada protestuju protiv povećanja cena električne energije, koja su njih već stigla, jer je EPS-ova struja za njih i dalje niža od svoje realne tržišne vrednosti.

– Neki danas upiru prst u Elektroprivredu Srbije, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi. Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, cene EPS-a i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju – rekao je Grčić. Megavatsat struje je sa 60 evra koliko je koštao početkom leta, sada dostigao 160 do 200 evra.

EPS je još u aprilu saopštio da je od 1. januara do 6. aprila prodao 1,4 milijarde kilovat-sati struje, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine, zbog čega nije bilo potrebe da ta kompanija kupuje struju. Postavlja se logično pitanje zbog čega Grčić, koji nije krio da želi da umiri javnost zbog krize sa cenama struje u Evropi, decidno nije rekao da domaćinstva ne moraju da brinu da će im se iznos računa za električnu energiju povećati tokom zime ili posle grejne sezone?

S druge strane, shodno postignutim rezultatima koje je izneo Grčić, razloga za poskupljenje struje za individualne potrošače nema. S obzirom da EPS sada prodaje struju privredi po znatno višim cenama od cene proizvodnje i da će viškove koje izvozi naplaćivati skuplje nego što je to dosad bio slučaj, dolazi se do zaključka da EPS nema razloga za promenu svojih cena prema domaćinstvima.

– Pokazuje se, u ovoj kriznoj situaciji, da je dobro što su elektrane i rudnici u Srbiji u našim rukama. Elektroprivreda Srbije ima svoje proizvodne pogone i ne zavisi od uvoza struje iz Evrope koja je postala visoka. Sada pak EPS ima priliku da svoje viškove na stranim berzama proda skuplje zbog toga. Gledajući poslovne rezultate koje je do sad ostvario EPS, indivudualni potrošači u Srbiji ne treba da strahuju da će struja u maloprodaji za njih poskupeti tokom zime – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić takođe ne veruje da će struja za domaćinstva poskupeti tokom zime.

– Jednostavno, izbori su u aprilu i sigurno je da zbog toga struja neće poskupeti. Građani u to mogu da budu sigurni. Kada je pak reč o privredi i njenim primedbama što je EPS povisio cenu po kojima je snabdeva električnom energijom, moram da kažem da za to nemam razumevanja. Svi prodaju svoje proizvode po tržišnoj ceni pa zbog čega to ne bi radio i EPS. Ne vidim razlog da u procesu slobodnog tržita privrednici budu privilegovani po nekom osnovu. Oni nemaju obavezu da od EPS-a kupuju struju već mogu njom da se snabdeju i od drugih dobavljača ako mogu da nađu povoljniju cenu. U praksi je cena struje koju EPS prodaje privredi i niža od one kakva bi ona zaista realno trebalo da bude. Primera radi da se EPS privatizuje cene koje bi privrednici u Srbiji plaćali bile bi višestruko veće – navodi Savić.

Kontaktirali smo juče i nadležne u EPS-u sa pitanjem zbog čega je ta kompanija povećala cene privrednicima iako uvoza nije bilo, ne proizvodi struju iz gasnih elektrana i ne plaća taksu na CO2. U odgovoru je precizirano da „Elektroprivreda Srbije posluje na otvorenom tržištu energije kao samo jedan od 63 licenciranih snabdevača, te kupac u svakom trenutku može da promeni snabdevača ako mu uslovi ne odgovaraju“.

„Zahvaljujući konkurentnim cenama, pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, nepromenljivošću ugovornih uslova, EPS ima tržišni udeo u prvoj polovini godine veći od 97 odsto“, navode u EPS-u. Na drugo pitanje, po kojoj ceni EPS sada privredi prodaje struju, nadležni u ovom preduzeću nisu konkretno odgovorili. Privrednici pak tvrde da je EPS poskupljenjem struje njihove račune uvećao za čak 135 odsto.

Izvor: danas.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Srbija: 300 MW iz RHE Bajina Bašta ponovo na mreži

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana „Bajina Bašta“, nakon što su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme verovatno nezapamćeno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!