Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaElektromašinogradnja o opasnostima...

Elektromašinogradnja o opasnostima brze energetske tranzicije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Beograd — Članice Poslovnog udruženja Elektromašinogradnja smatraju da treba voditi računa o mnogim opasnostima brze energetske tranzicije.

Od socijalno-ekonomskih do bezbedonosnih rizika.

Energetska stabilnost Srbije, koja je svih ovih godina postizana kvalitetnim radom JP EPS, nema realnu alternativu, navode u pismu koje su uputili prof. dr Zorani Mihajlović, ministarki rudarstva i energetike, kao i Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, premijerki Ani Brnabić i v.d. generalnog direktora EPS-a, Miloradu Grčiću.

Poslovno udruženje Elektromašinogradnja (PUE), koje je u junu ove godine ušlo u četrnaestu godinu organizovanog rada i delovanja domaćih firmi, koje su programski orijentisane prema oblasti elektromašinogradnje uputilo je pismo prof. dr Zorani Mihajlović, ministarki rudarstva i energetike u kome ukazuju da treba voditi računa o mnogim opasnostima brze energetske tranzicije, od socijalno-ekonomskih do bezbedonosnih rizika. Ističu da energetska stabilnost Srbije, koja je svih ovih godina postizana kvalitetnim radom JP EPS, nema realnu alternativu, prenosi portal Energija Balkana.

Pismo, koje je potpisao Milenko Nikolić, predsednik PO Mašinogradnja, dostavljeno je i predsedniku Republike Srblje, Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srblje, Ani Brnabić i v.d. generalnog direktora EPS-a, Miloradu Grčiću a javnosti je dostupno na sajtu PUE.

U pismu se ističe da energetska tranzicija, kao neminovnost, zahteva ogromna sredstva, da treba da bude sprovedena kroz vreme, tako da uvaži naše ekonomske mogućnosti i potencijale kao države, imajući u vidu trenutno stanje elektroenergetskog sistema i broja ljudi čija egzistencija zavisi od ovog sektora.

Energetska stabilnost nema alternative bez EPS-a

PUE odaje puno priznanje Ministarstvu rudarstava i energetike i Vladi Srbije za posvećenost energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije, koja treba da bude deo nove Strategije razvoja energetike Republike Srbije.

To potvrđuje da je Srbija posvećena ciljevima EU za postizanje klimatske neutralnosti do 2050-te godine. Ali, članoce PUE smatraju da treba voditi računa o mnogim opasnostima brze energetske tranzicije, od socijalno-ekonomskih do bezbedonosnih rizika. Energetska stabilnost Srbije, koja je svih ovih godina postizana kvalitetnim radom JP EPS, nema realnu alternativu.

Tranzicijom do za održivo i sigurno snabdevanje građana i privrede električnom energijom

Članice PUE zato pozivaju JP EPS da u saradnji sa resornim ministarstvima, PKS i akademskom zajednicom pripremi za Vladu Srbije predlog plana i programa tranzicije za održivo i sigurno snabdevanje građana i privrede električnom energijom do 2050. godine.

Neophodna socijalno-ekonomska zaštita

Tu tranziciju treba da prati školovanje i obuka kadrova za razvoj i primenu novih tehnologija u oblasti nisko karbonskih izvora energije, uz očekivane velike promene u distributivnom delu elektroenergetskog sistema.

Članice PUE, takođe, smatraju da donošenje i realizacija pravičnog i održivog Socijalnog programa do 2050-te treba da garantuje socijalno-ekonomsku zaštitu svih zaposlenih u energetskom sektoru Srbije.

“U ovom periodu Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) imala je dobro planiran intenzivan razvoj sa unapređenjem efikasnosti rada elektroenergetskog sistema Srbije, uz obaveznu primenu ekoloških standarda. Tako je poboljšana energetska nezavisnost i bezbednost uz ključni kriterijum dostupnosti električne energije i sigurnost snabdevanja potrošača u Srbiji. EPS je u revitalizaciju i modernizaciju svojih kapaciteta, sa ciljem da podigne energetsku efikasnost i ekološku prihvatljivost, da poboljša nivo zaštite životne sredine i zdravlje građana, uložio značajna sredstva. Takođe je važno naglasiti da su i kompanije iz sektora elektromašinogradnje uložile značajna sredstva u opremu školovanja i obuku kadrova i tako postali pouzdani partneri EPS-u, NIS-u, Srbijagasu i drugim energetskim subjektima u zemlji”, navedeno je u dopisu.

Ukazuju, takođe, da PUE kao i druge prateće firme, zapošljavaju direktno i indirektno oko 20.000 radnika i blagovremeno izmiruju sve svoje obaveze prema radnicima i državi za slučaj pune uposlenosti. Uz još veći broj zaposlenih isto čini i Elektroprivreda Srbije, obavljajući svoju misiju i ostvarujući rezultat koji je pred nju postavila Vlada Republike Srbije.

Misija EPS-a

“S obzirom na dostignuti nivo kvaliteta postojećih kapaciteta, uz planiranu obavezu završetka i nastavka gradnje postrojenja za podizanje kvaliteta ekološke prihvatljivosti i smanjenja svih vidova uticaja proizvodnih objekata na zdravlje ljudi, duboko smo ubeđeni da je interes građana Srbije, pa samim tim i Vlade Republike Srbije, kao i sveukupno angažovanog sektora elektromašinogradnje da Elektroprivreda Srbije nastavi sa ostvarivanjem svoje misije. A to je da i dalje kvalitetno i pouzdano snabdeva sve potrošače sa električnom energijom”, poručuju iz Elektromašinogradnje.

Kao misiju EPS-a ovo poslovno udruženje navodi:

  • Zapošljava značajan broj radnika i uredno izmiruje sve svoje obaveze;
  • Održi postojeće proizvodne kapaciteite, kako iz uglja tako i ostale, u narednih 20 i više godina
  • Realizuje sv,oje planove o završetku gradnje započetih proizvodnih kapaciteta na ugalj;
  • Ulaže u sopstveni razvoj i nove proizvodne kapacitete iz drugih izvora.

“Verujemo da su ovakva opredeljenja u potpusnosti u skladu sa interesima građana Republike Srbije i da nisu u suprotnosti sa preuzetim obavezama Vlade Republike Srbije prema stranim partnerima”, poručuju iz PUE.

U PU Elektromasinogradnja zato veruju da će predsednik Aleksandar Vučić sa Vladom i Ministarstvom rudarstva i energetike Srblje dati svoj doprinos da se donese održivo rešenje za neminovnu energetsku tranziciju, “uz očuvanje sigurnog i stabilnog snabdevanja i dostupnosti električne energije, što je zalog očuvanja suvereniteta naše zemlje, sada i u budućnosti”.

Izvor: b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...

Srbija dobija i gasnu vezu sa Rumunijom

Memorandum o razumevanju o izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Rumunija je u postupku usvajanja na Vladi Srbije i uskoro će biti potpisan, saopšteno je nakon sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju. Vrednost investicije deonice od...

EU sve bliže sporazumu sa Srbijom o nabavci litijuma

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews. Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, ...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!