Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaElektrokrajina - Preduzeće...

Elektrokrajina – Preduzeće od kojeg se mnogo očekuje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Preduzeće “Elektrokrajina” je svih 65 godina, koliko postoji, bilo veoma važno za Banjaluku i ovu regiju, a od ovog preduzeća se mnogo očekuje i u budućnosti, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je na proslavi 65. godina postojanja “Elektrokrajine” izrazio nadu da će to preduzeće, kao i do sada, hrabro ići dalje i usvajati sva savremena tehnološka dostignuća koja postoje u svijetu, te čestitao svima koji su doprinijeli razvoju “Elektrokrajine”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je “Elektrokrajina” uspješno i moderno preduzeće koje će nastaviti svoj razvoj u pravcu modernizacije i uvođenja novih tehnologija, kako bi građani banjalučke regije imali uspješno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom.

“To je cilj menadžmenta ‘Elektrokrajine’ i njen razvoj sigurno neće stati”, istakao je Kovačević i dodao da će resorno ministarstvo, Vlada Srpske i “Elektroprivreda Republike Srpske” na tom putu biti “vjetar u leđa ovom preduzeću”.

Direktorka Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić istakla je da je “Elektrokrajina” najveće od pet distributivnih preduzeća u okviru “Elektroprivrede Republike Srpske”, koje preuzima 49 odsto ukupne električne energije za potrebe kupaca i pokriva preko 36 odsto površine Srpske.

“Cijena od 28 evra za megavat-sat, po kojoj se električna energija isporučuje distributivnim preduzećima, omogućava našim distribucijama da značajnije participiraju u ukupnoj cijeni električne energije”, navela je Milekićeva.

Direktor Zavisnog preduzeća “Elektrokrajina” Seka Kuzmanović podsjetila je da su od 2006. godine do danas smanjeni distributivni gubici i zaustavljen trend rasta dugovanja kupaca, te povećana investiciona ulaganja.

“Ukupan prihod 2004. godine iznosio je 151.662.000 KM, a prošle godine 207.238.000 KM”, navela je Kuzmanovićeva.

Ona je naglasila da je u narednom periodu cilj preduzeća smanjenje distributivnih gubitaka i povećanje procenta naplate, te da će se nastaviti sa započetim investicijama na sanaciji distributivne mreže, projektu daljinskog učitanja brojila i uređenja mjernog mjesta.

Kuzmanovićeva je rekla da ovo preduzeće čini direkcija i deset radnih jedinica, od kojih su devet distributivnih, a jedna radna jedinica je za izgradnju i održavanje elektroenergetskih objekata.

Prema njenim riječima, “Elektrokrajina”, koja zapošljava 1.600 radnika, obuhvata 16 opštinskih područja, a osam radnih jedinica imaju sjedište van Banjaluke – Gradiška, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Srbac i Laktaši.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!