Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaElektrokrajina - Preduzeće...

Elektrokrajina – Preduzeće od kojeg se mnogo očekuje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Preduzeće “Elektrokrajina” je svih 65 godina, koliko postoji, bilo veoma važno za Banjaluku i ovu regiju, a od ovog preduzeća se mnogo očekuje i u budućnosti, rekao je danas srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je na proslavi 65. godina postojanja “Elektrokrajine” izrazio nadu da će to preduzeće, kao i do sada, hrabro ići dalje i usvajati sva savremena tehnološka dostignuća koja postoje u svijetu, te čestitao svima koji su doprinijeli razvoju “Elektrokrajine”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je “Elektrokrajina” uspješno i moderno preduzeće koje će nastaviti svoj razvoj u pravcu modernizacije i uvođenja novih tehnologija, kako bi građani banjalučke regije imali uspješno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom.

“To je cilj menadžmenta ‘Elektrokrajine’ i njen razvoj sigurno neće stati”, istakao je Kovačević i dodao da će resorno ministarstvo, Vlada Srpske i “Elektroprivreda Republike Srpske” na tom putu biti “vjetar u leđa ovom preduzeću”.

Direktorka Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić istakla je da je “Elektrokrajina” najveće od pet distributivnih preduzeća u okviru “Elektroprivrede Republike Srpske”, koje preuzima 49 odsto ukupne električne energije za potrebe kupaca i pokriva preko 36 odsto površine Srpske.

“Cijena od 28 evra za megavat-sat, po kojoj se električna energija isporučuje distributivnim preduzećima, omogućava našim distribucijama da značajnije participiraju u ukupnoj cijeni električne energije”, navela je Milekićeva.

Direktor Zavisnog preduzeća “Elektrokrajina” Seka Kuzmanović podsjetila je da su od 2006. godine do danas smanjeni distributivni gubici i zaustavljen trend rasta dugovanja kupaca, te povećana investiciona ulaganja.

“Ukupan prihod 2004. godine iznosio je 151.662.000 KM, a prošle godine 207.238.000 KM”, navela je Kuzmanovićeva.

Ona je naglasila da je u narednom periodu cilj preduzeća smanjenje distributivnih gubitaka i povećanje procenta naplate, te da će se nastaviti sa započetim investicijama na sanaciji distributivne mreže, projektu daljinskog učitanja brojila i uređenja mjernog mjesta.

Kuzmanovićeva je rekla da ovo preduzeće čini direkcija i deset radnih jedinica, od kojih su devet distributivnih, a jedna radna jedinica je za izgradnju i održavanje elektroenergetskih objekata.

Prema njenim riječima, “Elektrokrajina”, koja zapošljava 1.600 radnika, obuhvata 16 opštinskih područja, a osam radnih jedinica imaju sjedište van Banjaluke – Gradiška, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Srbac i Laktaši.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!