Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaElektrana na svakom...

Elektrana na svakom potoku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potencijalni investitori će uskoro biti pozvani da konkurišu za neku od dvadesetak lokacija na području Kraljeva, pogodnih za gradnju manjih hidroelektrana. Inače, biće to ponuda samo dela ovdašnjeg hidropotencijala, jer je na prostoru od oko hiljadu i po kvadratnih kilometara na stotine manjih i većih planinskih reka i potoka. Velika je to a neiskorišćena snaga vode. Stručnjaci čak procenjuju da bi budućom gradnjom malih hidroelektrana na tim vodotocima njihov kapacitet zadovoljio energetske potrebe kraljevačkog područja.Zato su ovdašnji planeri, u predlogu Prostornog plana, koji će važiti do 2025, predvideli gradnju čak 48 elektrana. To bi bio ukupan energetski potencijal od oko 135 megavata, ne računajući one najmanje elektrane, kao ni buduća 103 megavata od najavljene gradnje deset elektrana na Ibru.

Inače, poslednjih godina je veliko interesovanje, ne samo domaćih, već i inostranih investitora za ulaganje u ovoj oblasti, a javni poziv će raspisati resorno ministarstvo, koje će izdavati i početne dozvole, odnosno energetsku saglasnost.

– Ta saglasnost je u nadležnosti ministarstva, uslove gradnje propisuje ovdašnja „Elektrosrbija“, a gradska služba za urbanizam odobrava početak gradnje. No, koliko nam je poznato, ministarstvo će pooštriti uslove za pomenutu energetsku saglasnost, vremenski ograničenu na dve godine. To je dobar potez, jer se dešavalo da pojedini investitori pribave početnu dokumentaciju i na taj način zauzmu određene lokacije koje zbog nedostatka novca preprodaju. Inače, ministarstvo je smanjilo i broj raznih odobrenja tako da ubuduće neće biti potrebno 27, već desetak dokumenata manje – ističe Zvonko Kovačević, načelnik gradskog odeljenja za urbanizam.

Tu tvrdnju o zauzimanju i pojavi preprodaje lokacija i pribavljene dokumentacije potvrđuju i podaci o broju zahteva za uslove gradnje podnetih tokom poslednjih pet-šest godina kraljevačkoj „Elektrosrbiji“, a znatno je manji broj realizovanih projekata.

– U pomenutom periodu ovde je 25 potencijalnih investitora zatražilo uslove za gradnju mini-hidroelektrana, a gradi se svega pet.

Jedna, od 95 kilovata, na reci Studenici, koja pripada tamošnjem manastiru, priključena je na mrežu, druga na reci Jošanici od oko 350 kilovata je u probnom radu i još tri su u poodmakloj fazi izgradnje. Ostali čekaju na kredite i druge investitore – kaže Dragan Mačužić, direktor sektora za energetiku u kraljevačkoj „Eletrodistribuciji“.

Glavni razlog povećanog interesovanja za investiranje u ovoj oblasti jeste moguć brzi povraćaj i zarada, jer je prema uredbi Vlade Srbije cena kilovata iz takozvanih obnovljivih izvora usklađena sa evropskom. Kilovat dobijen iz elektrana srednje veličine plaća se oko dvanaest dinara, što je više nego duplo od uobičajene cene struje. Takav podsticaj važi za takozvanu obnovljivu energiju i iz drugih izvora, pa je nedavno u selu Žiči puštena u rad manja elektrana na solarni pogon, a zahtev u kraljevačku „Elektrodistribuciju“ za uslove gradnje znatno veće solarne elektrane stigao je i od žičkog manastira.

Sporazum o hidroelektranama na Ibru

Nisu tačne sve učestalije glasine o odustajanju investitora i raskidu međudržavnog ugovora o gradnji deset hidroelektrana na Ibru. Posle ratifikacije tog sporazuma u Skupštini Srbije, radi se na projektnoj dokumentaciji i, kako smo doznali, završena su i „prošla“ državnu reviziju prva dva idejna projekta za buduće hidroelektrane na lokacijama Bela glava i Dobre strane. Tu će, kako je najavljeno, dogodine početi i gradnja prvih brana, a istovremeno će se raditi na projektovanju ostalih ibarskih hidroelektrana.

Kako je predviđeno sporazumom između Srbije i Italije, ovaj projekat će realizovati naša „Elektroprivreda” i italijanska kompanija „Seči energija“.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!