Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEIT Raw Materials...

EIT Raw Materials i ERMA – novi evropski put za sirovine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

EIT Raw Materials i European Raw Materials Alliance (ERMA) objavili su novu mapu puta „Evropski poziv za akciju u vezi sa materijalima za skladištenje i konverziju energije.“ Ako se prati i dobije ulaganje od najmanje 15 milijardi evra, nova mapa puta za sirovine bi mogla da obezbedi EU sa potrebnim sirovinama do 2030. godine i nakon toga.

 

Obezbeđivanje lanca snabdevanja sirovinama je ključno

 

Klimatske promene zahtevaju hrabru transformaciju privrede. Metali i minerali će omogućiti evropski zeleni dogovor i prelazak na cirkularnu zelenu ekonomiju.

Sa porastom obnovljivih tehnologija, biće potrebno više sirovina. Mnogi od njih su kritični i nije ih lako pronaći u Evropi. Neki od ovih izvora energije, kao što su vetar i solarna energija, su povremeni. To znači da nisu uvek dostupni ili dosledni.

Sistemi za skladištenje i konverziju energije su stoga potrebni da podrže varijabilnost ovih izvora kako bi se osiguralo da energija bude dostupna kada je to potrebno. Ovi sistemi takođe zahtevaju veliki broj sirovina. Zbog toga je izazov obezbeđivanja rastuće potražnje za sirovinama sada na vrhu političke agende.

U martu je EU pokrenula svoj predloženi pravni okvir, Zakon o kritičnim sirovinama. Sektor metala i minerala ovo smatra najvitalnijom akcijom potrebnom za reformu industrije.

Nova mapa puta za sirovine daje smernice za razvoj čitavog lanca vrednosti

Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije pruža mapu puta za stvaranje lanca vrednosti sirovina, od istraživanja do reciklaže.

Obrađuje četiri primarne strateške oblasti: materijale u solarnoj energiji, materijale za baterije, gorivne ćelije, elektrolizu i alternativno skladištenje i konverziju energije.

Bernd Šefer, izvršni direktor i generalni direktor EIT Raw Materials, naglasio je važnost obezbeđivanja održivog lanca snabdevanja sirovinama: „U protekle dve godine videli smo nagli porast geopolitičkih poremećaja i nestabilnosti koji su uzdrmali Evropu do srži. Evropa treba brzo da se proširi i razvije sopstveni cevovod domaćih sirovina kako bi nahranio sektor obnovljivih izvora energije, kao što su vetroturbine i solarni paneli, ali i druge industrijske sektore, kao što su odbrana i e-mobilnost.

„Evropa mora povećati kapacitete za ekstrakciju i preradu u zemlji, što ne samo da će dekarbonizirati industriju, već će i obezbediti robusne količine sirovina kako bi se omogućila potpuno funkcionalna ekonomija recikliranja sirovina.

Nova mapa puta, koja je uključivala doprinos preko 100 zainteresovanih strana ERMA-e, navodi konkretne akcije i preporuke. Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije takođe naglašava investicije i mogućnosti i rešava uska grla u politici i nedostatke u potražnji za sirovinama.

Ako se ove akcije prate i podrže finansijskim ulaganjima, Evropa će biti korak bliže postizanju ciljeva Zelenog dogovora.

Da bi uspešno završila dvostruku zelenu i digitalnu transformaciju, Evropa mora da predvidi i kvantifikuje ogromne potrebe za ulaganjem sirovina koje su potrebne za skladištenje energije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!