Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EBRD ulaže u energetiku Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj najavili su nastavak podrške razvoju energetike u Srbiji za koju su do sada odobrili kredite od 200 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić razgovarao je juče u Beogradu sa delegacijom koju su predvodili direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek i regionalni direktor za energetiku EBRD-a za Srbiju i Crnu Goru Jan Braun.
Predstavnici EBRD su obavijestili ministra Milutina Mrkonjića o realizaciji projekata u energetskom sektoru, i o dva kredita o kojima se pregovara sa Elektrprivredom Srbije (EPS).

To su krediti za sistem za upravljanje kvaliteta uglja u basenu Kolubara i za rehabilitaciju i razvoj i izgradnju malih hidroelektrana.

EBRD za Kolubaru razmatra kredit od 80 miliona evra, a prema ranijim informacijama EPS-a, razmatra se i kredit od 45 miliona evra za male hidroelektrane.

Mrkonjić je ocijenio da su dalja ulaganja EBRD za izgradnju energetskih objekata veoma značajna i da će Ministarstvo pružiti svu pomoć da se ugovori koji se zaključe realizuju na vrijeme.

On je istakao da snažna podrška energetskom sektoru i ona o kojoj EBRD pregovara, pokazuju značaj tog sektora za tu banku u okviru strategije za Srbiju.

Evropska banka za obnovu i razvoj do kraja 2010. godine investirala je oko 2,4 milijarde evra u 153 projekta.

Izvor capital.ba

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!