Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeDomaći benzin skuplji...

Domaći benzin skuplji od aprila

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prema predlogu rešenja za dvojne akcize za naftne derivate, koji je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade predao Evropskoj komisiji, akcize na dizel gorivo i benzin biće izjednačene, tako da će se one vratiti na nivo od decembra i onda uvećati za rast cena na malo. To bi dovelo do pojeftinjenja goriva evrokvaliteta, ali i do poskupljenja onih iz domaće proizvodnje.

Đelić je naveo da će u narednih nekoliko nedelja Ministarstvo finansija saopštiti konkretan predlog o promenama akciza. Za sada je najverovatnija opcija da će benzin BMB 95 biti skuplji oko četiri dinara, dok bi evrodizel mogao da pojeftini za isto toliko. Dizel D2 biće jeftiniji za dinar.

– U ime Vlade sam uručio i rešenje za pitanje oko akciza za naftne derivate, koje nas vraća na prošlogodišnji sistem, u kojem se ne pravi razlika između domaćih i stranih proizvođača – rekao je Đelić za „Blic”.

Evropska komisija je, prema njegovim rečima, taj predlog to primila k znanju.

– U sledećih nekoliko nedelja će i zvanično reagovati i očekujem da će na ovaj način rešiti i to pitanje u našim trgovinskim odnosima. Prioritet je vraćanje akciza na nivo od pre promena akcizne politike, a o konkretnim sumama će se Ministarstvo finansija izjasniti u narednim nedeljama – dodao je on.

Za sve vrste benzina, kada dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bi bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno iznosila bi 49,3 dinara. Ovo povećanje će i dovesti do poskupljenja benzina. Kada su u pitanju dizel goriv, akciza bi bila 33,6 dinara, što je znatno niže od sadašnjih 37 dinara po litru, pa se zato i očekuje sniženje cene ove vrste derivata.

Izvor Blic.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!