Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeDomaći benzin poskupeće...

Domaći benzin poskupeće 10 dinara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cene goriva u Srbiji nastavljaju da rastu. Od početka godine menjaju se praktično jednom nedeljno, i to uglavnom naviše. Tako su derivati od januara u proseku skuplji za čak 15 dinara, ali se rast cena tu neće zaustaviti.

Prognoze kažu da bi s ovim trendom poskupljenja nafte u svetu i podizanjem akciza na gorivo iz domaće proizvodnje, benzin već u junu mogao da bude za 10 dinara skuplji nego danas.

Početkom godine litar evropremijuma koštao je oko 125 dinara, a danas premašuje i 140 dinara, dok je evrodizel sa 116 dostigao cenu od 135 dinara. Poskupljenja derivata trgovci pravdaju rastom cena nafte na svetskom tržištu, ali bi neki od njih uskoro mogli da poskupe i zbog izmena Zakona o akcizama.

Ne samo da gorivo često poskupljuje poslednjih meseci i da se cene dosta razlikuju od kompanije do kompanije, već se i na različitim pumpama jedne kompanije mogu naći potpuno različite cene. Čini se da vozači treba puno da se voze kako bi pronašli najpovoljniju.

Tako na pumpama NIS benzin BMB 95 košta od 126,50 do 127,50 dinara. Evropremijum BMB 95 je od 131,50 do 134,90 dinara po litru. Dizel D2 ide od 119,50 do 120,90, a evrodizel od 129,50 do 134 dinara. Kod kompanije „Lukoil Srbija“ premijum 95 se kreće od 119,40 do 127,90. Evropremijum je koštao od 133,90 do 134,90, a dizel D2 120.90 dinara. Evrodizel kod „Lukoila“ košta od 132,50 do 132,90 dinara.

I na pumpama ostalih većih kompanija je slična situacija, pa i kod OMV-a, MOL-a i kompanije EKO Srbija cene benzina iznose 127,90 dinara, a cena evrodizela je na većini pumpi 134,90 dinara za litar. Naftaši se utrkuju u cenama, ali izgleda samo kada su poskupljenja u pitanju.

Ipak, obeshrabruje informacija da je trend kretanja cene nafte u svetu takav da su nova poskupljenja neminovna. Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica kaže da, ukoliko se ovakav trend nastavi, do maja se mogu očekivati skuplji derivati za oko pet dinara.

Nakon toga će u junu uslediti i promena akciza koja bi cenu domaćeg benzina BMB 95 mogla da podigne za još pet dinara. Epilog je da će do polovine godine ovaj derivat biti skuplji za čitavih deset dinara po litru.

“To je procena na osnovu trenda koji trenutno imamo. To je zbog rasta cena nafte, ali i zbog toga što sad plaćamo ceh traljavoj odluci o dvojnim akcizama. Nemamo uticaj na tržište, jedino otvoreno tržište je na evrodizelu, a tu nadoknađujemo gubitke na drugim derivatima. Drugi razmišljaju u vreme krize da spuste akcize, a mi ih povećavamo”, izričit je Tatić.

Ipak, treba reći da će izmena akciza koja je najavljena za jun mesec verovatno dovesti do pojeftinenja evrodizela za oko četiri dinara, ali to trenutno nije velika uteha vozačima.

U Naftnoj industriji Srbije potvrđuju da su početkom marta počeli da primenjuje sistem diferenciranih cena u svih šest regiona na teritoriji Srbije. U skladu s tim, cene goriva na benzinskim stanicama NIS su različite i formiraju se u skladu s uslovima koji postoje na određenom delu tržišta. “U konkurentskoj borbi kompanije mogu malo da smanjuju cene, ali do znatnijeg smanjenja na pumpama neće doći, jer cena nafte trenutno ima tendenciju rasta”, navode u NIS-u.

Izvor b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!