Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Do gasa još tri godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prvi zadatak za Republiku Srpsku, po potpisivanju memoranduma u Rusiji o gradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz njenu teritoriju, jeste formiranje zajedničkog preduzeća sa ruskim energetskim gigantom koje će biti zaduženo za realizaciju “projekta vijeka”, o čemu će ubrzo biti održan sastanak predstavnika Srpske, Srbije i “Gasproma”.

To je u utorak potvrdio Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Res” koje je Vlada RS zadužila za ovaj projekat.

– O strateškim aktivnostima na ovom projektu i procesu formiranja zajedničkog preduzeća biće riječi i na sjednici vlada Srbije i Srpske 2. oktobra u Banjaluci, a potom će biti upriličen sastanak sa predstavnicima “Gasproma” – rekao je Puhalac.

Plan je da ubrzo počnu i kontakti na tehničkom nivou sa preduzećem “Gas Res”, a kompanija “Južni tok Srbija” je već sačinila generalni projekat i izdat je nalog za izradu prostorno-planske dokumentacije za gradnju gasovoda kroz Srbiju.

Puhalac kaže da Srpsku sada čeka taj isti posao.

– Cilj je da do kraja godine, kad se očekuje početak radova na gasovodu u Rusiji, utvrdimo detaljnu mapu puta za gradnju kraka kroz Srpsku – kazao je Puhalac.

On je naglasio da je riječ o izvanrednom energetskom projektu, jer će Srpska dobiti konkurentan energent i stabilan i efikasan energetski sistem.

– U pitanju je projekat koji je višestruko značajan za našu privredu i ekonomiju Srpske, jer omogućuje gasifikaciju Srpske, gradnju elektrana na gas, snažniju distributivnu mrežu, preorijentaciju toplana sa mazuta na gas i gradnju novih toplana – naveo je Puhalac.
Prema njegovim riječima, efikasan gasni sistem u Srpskoj biće dodatni garant domaćim i stranim investitorima za isplativost njihovih investicija.

– Ovaj energent mnogim investitorima otvoriće mogućnosti za proširenje i formiranje novih proizvodnih kapaciteta – tvrdi Puhalac.
Predviđeno je da krak gasovoda kroz RS bude dugačak 320 kilometara. Iz Srbije bi u Srpsku, prema prvobitnoj projekciji, gasovod trebalo da uđe kod Bijeljine, odakle će, preko Posavine, biti usmjeren prema Banjaluci, sve do Novog Grada.

Prve isporuke gasa u količini od 40 miliona kubnih metara gasa na godišnjem nivou stižu 2015. godine, a pun kapacitet se očekuje 2018.

Srpska sada ulazi u pripreme za izmjene prostornog plana.

– Postojećim prostornim planom planirana je gasifikacija, odnosno izgradnja gasovoda preko teritorije Srpske, sa označenom trasom glavnog gasovoda u sjevernom dijelu i krakovima sve do Kozarske Dubice i Novog Grada na zapadu, kao i krakovima za opštine na istoku i jugoistoku Srpske, koje bi se priključivale na postojeći gasovod – kaže za “Novosti” ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Ona je dodala da je potpisivanjem memoranduma u Rusiji dobijena nova slika cijelog projekta.

– Takođe, u toku je realizacija Odluke NS RS o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana RS, što Ministarstvu daje mogućnost da izmjene do koje bi, eventualno, došlo u pogledu trase, kapaciteta, pa i samog značaja gasovoda, unese u inovirani Prostorni plan – objašnjava Golićeva.

U Ministartvu navode da će novim zakonskim rješenjima značajno biti pojednostavljene procedure za usvajanje prostorno-planskih akata nižeg reda, što će jedinicama lokalne samouprave, takođe, dati mogućnost da u planske akte iz svoje nadležnosti uvrste izgradnju priključaka na gasovod i gasifikaciju područja kojim upravljaju.

Srpska cijenjena u Rusiji

Puhalac, koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma u Rusiji, kaže da način na koji je primljena delegacija Srpske u Sočiju, prethodna saradnja sa ruskim ministarstvima i “Gaspomom” i podrška ruskog predsjednika Vladimira Putina svjedoče o ozbiljnosti projekta. – To nedvosmisleno pokazuje koliki značaj Srpskoj pridaju u Rusiji – rekao je Puhalac.

Gasne elektrane

Posebno nas raduje izgradnja gasnih elektrana i moguća zamjena energenata u postojećim toplanama, uz izgradnju novih toplana, kao i korišćenje gasa u industrijskoj proizvodnji, jer će to značajno smanjiti zagađenost vazduha i životne sredine – tvrdi Srebrenka Golić.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!