Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDačić očekuje skoru...

Dačić očekuje skoru gradnju Južnog toka u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da će posle početka izgradnje gasovoda Južni tok, koja je najavljena za decembar, uskoro početi i gradnja tog gasovoda kroz Srbiju.

Dačić je izrazio očekivanje da će uskoro biti potpisan i sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, i najavio da će u novembru biti otvorena modernizovana NIS-ova rafinerija nafte u Pančevu.

– Nesporno je da postoje prijateljstvo, istorijska bliskost i bliske veze Srbije i Rusije, ali je neophodno da to bude pretočeno u odnose u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i svim drugim segmentima – rekao je Dačić posle potpisivanja rusko-srpskog sporazuma o isporuci ruskog gasa Srbiji.

Premijer Srbije je rekao da je cilj da trgovinska razmena Rusije i Srbije u narednih deset godina bude udvostručena. On je podsetio da je 2008. spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila četiri milijarde dolara, ali da je zbog krize prepolovljena.

Dačić je naveo da je Južni tok veoma važan projekat za Srbiju, jer će obezbediti energetsku bezbednost u snabdevanju gasom i jer je to investicija od oko dve milijarde dolara, i izrazio očekivanje da će Srbijagas i Gasrpom uskoro definisati i finansijske detalje tog projekta.

– Očekujemo i da uskoro bude postignut dogovor o ruskom kreditu za stabilizaciju budžeta Srbije i kredit Železnice Srbije. Potrebno je i da ruske banke budu prisutne u Srbiji, razgovarali smo o tome sa Sberbankom i drugim ruskim bankama i njihovo prisustvo bi doprinelo boljoj trgovinskoj saradnji – rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da Vlada Srbije očekuje i završtak dogovora o eventualnom učešću ruskih kompanija u strateškom partnerstvu sa Železarom Smederevo, kao i u drugim investicijama, poput fabrike vagona.

Dačić je naveo da će na čelu međuvladinog rusko-srpskog komiteta umesto njega i ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua ubuduće biti ministar rudarstva Srbije Milan Bačević i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

– Rusija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na osnovu dogovora na najvišem političkom nivou čvrsto smo rešeni da razvijamo ne samo političke odnose, nego i odnose u ekonomiji, kulturi nauci i svim drugim oblastima – rekao je Dačić.

Premijer Srbije je najavio da će u decembru prisustvovati početku gradnje gasovoda Južni tok u Krasnodarsku u Rusiji.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!