Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Terna spremna...

Crna Gora:Terna spremna za za gradnju podmorskog kabla između CG Italije, čeka se odobrenje HR

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija Terna u potpunosti je spremna za gradnju podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije, a jedini problem postoji sa Hrvatskom koja nije dala odobrenje za prolaz, saopštio je italijanski ministar za ekonomski razvoj, Flavio Zanonato.

On je, nakon potpisivanja Deklaracija o zajedničkom Savjetu Crne Gore i Italije sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, saopštio da je već spremno sve što je neophodnao da bi jedan energetski kabl povezao dvije države, ali da nedostaje odobrenje Hrvatske.

Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali su u novembru 2010. godine Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije. Predviđeno je da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona EUR, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Zanonato je, nakon sastanka sa Kavarićem, rekao i da je crnogorska Vlada u potpunosti posvećena sprovođenju svih zajednički postignutih sporazuma.

“Vlada radi na rješavanju poteškoća na koje povremeno naiđe, a tu mislim na problem između italijanske kompanije A2A, koja upravlja Elektroprivredom (EPCG) i Kombinata aluminijuma (KAP)”, naveo je Zanonato.

On je na pitanje novinara postoji li mogućnost da u Italiji neka kompanija ne plaća porez, kao što je to slučaj sa EPCG u Crnoj Gori, odgovorio da postoji, ali da se onda radi na korekciji tog problema.

“Naravno da postoji mogućnost da neko preduzeće u Italiji ne izmiruje svoje obaveze, ali se onda radi na korigovanju tog problema”, kazao je Zanonato.

On je na pitanje koji je njegov predlog Vladi za rješavanje problema A2A i EPCG, odgovorio da su mogućnosti izvršne vlasti u tom smislu ograničene, jer se radi o privatnim interesima.

“Vlada već pregovara sa A2A, ali tu se radi o privatnim interesima. Vlade su s obzirom na to veoma ograničene i mogu samo da podstiču, ali ne i da odlučuju”, rekao je Zanonato.

On je dodao i da ne zna da li bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni ima više privatnog interesa u »privatizacionoj priči« u vezi sa A2A i EPCG.

Kavarić je saopštio da Vlada i A2A u okviru EPCG komuniciraju kao dva akcionara čiji je zajednički interes da se po pitanju elektroenergetske kompanije obezbijedi ono što je najbolja razvojna komponenta u tom dijelu.

“Imajući u vidu ono što je prezentirano u parlamentu kao Vladina opcija i da to nije prošlo, možemo da se, u čekanju saglasnosti, skoncentrišemo na ono što su isključive nadležnosti Vlade i EPCG u ovom dijelu”, rekao je Kavarić.

On je saopštio da je na sastanku sa italijanskim kolegom razgovarano o mogućnostima razvoja saradnje dvije države u oblasti energetike, biznis zona i poljoprivrede, odnoso ribarstva.

“Konstatovali smo da postoje velike mogućnosti i da bi obje strane trebalo da ulože napore da se dva velika investiciona projekta, A2a u EPCG i Terne u CGES, nastave onako kako je to bilo planirano i da to doprinese produbljivanju saradnje u drugim sektorima”, kazao je Kavarić.

Zanonato je dodao da su razgovori bili konstruktivni i bazirani na ideji o razvoju dobrih odnosa dvije zemlje.

“U tom duhu su i italijanska preduzeća investirala u Crnu Goru, a upravo ta saradnja ide u pravcu nastavka dodatnih investicija i razvoja. Postoji dosta oblasti u kojima možemo započeti ili razvijati postojeću saradnju, a to su energetika, ribarstvo, infrastruktura i poljoprivreda”, rekao je Zanonato.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!