Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Kavarić-Slovaci zainteresovani...

Crna Gora:Kavarić-Slovaci zainteresovani za TE Pljevlja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada i EPCG su, na zahtjev zainteresovanih kompanija i konzorcijuma, do 31. oktobra produžile rok za dostavljanje ponuda.

Interesovanje za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja pokazala je jedna slovačka kompanija, koja bi do kraja mjeseca trebalo da dostavi ponudu, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je rekao da postoji firma iz Slovačke koja je zaintersovana za gradnju drugog bloka TE, kao i da će ona biti u poziciji da do kraja oktobra dostavi ponudu.

„Nadležna tijela u Elektroprivredi (EPCG) će donijeti odluku o tome ko će u procesu izbora najboljeg ponuđača pobijediti“, kazao je Kavarić nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti energetike sa ministrom privrede Slovačke, Tomašem Malatinskim.

Malatinski je naveo da su slovački preduzetnici zainteresovani da učestvuju na tenderu za TE Pljevlja.

„Oni su prisutni u Crnoj Gori i pretpostavljam da će predati ponudu“, dodao je Malatinski.

Vlada i EPCG su, na zahtjev zainteresovanih kompanija i konzorcijuma, do 31. oktobra produžile rok za dostavljanje ponuda za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja. Prethodni rok je bio do 30. septembra.

Zainteresovanost za projekat pokazali su Škoda Praha iz Česke, konzorcijumi iz Poljske POL-MOT, Alstom, Foster Wheeler, iz Slovačke Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace, zatim China Machinery Engineering Corporation (CMEC), China Gezouba Group International Engineering Company (CGGC), Powerchina Hubei Electric Power Survey & Design Institute i sa China Nationaly Electric Engineering Co. Ltd. (CNEEC).

Kavarić je rekao da su u Ministarstvu zadovoljni što sarađuju sa Slovačkom, zemljom sa kojom Crna Gora dijeli mnoga iskustva, kao i ono što su osnovne impresije po pitanju podsticaja ekonomija.

„Konstatovali smo da postoji interesovanje investitora iz Slovačke za neke projekte u Crnoj Gori. Jako je dobro što već imamo slovačke investitore koji su ušli u konkretne projekte poput gradnje malih hidroelektrana, kao i da postoji interesovanje za realizaciju projekta gradnje drugog bloka TE Pljevlja“, saopštio je Kavarić.

On je dodao da je dogovoreno da se saradnja u toj oblasti institucionalizuje i da se što prije pređe na formulisanje i formiranje međuvladinog komiteta i zajedničke međuvladine komisije, kao i potpisivanje sporazuma.

„Na taj način bi jako dobra praksa političkih i tradicionalnih odnosa između Slovačkle i Crne Gore dobila institucionalni okvir“, rekao je Kavarić.

Malatinski je ocijenio da potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti energetike u slovačkoj Vladi doživljavaju kao jedan od prvih dokumenata kojim bi se mogli poboljšati ekonosmki odnosi dvije zemlje.

„Na taj način bismo proširili ionako dobru saradnju koju imamo u politici i na ekonomsku dimenziju“, naveo je Malatinski i dodao da je dogovorena razmjena iskustava u oblasti poljoprivrede i turizma.

Kavarić je na pitanje da li su kompanije Olega Deripaske zainteresovane za kupovinu KAP-a, rekao da on nije neko ko može da pruži odgovor po pitanju zainteresovanosti bilo kog investitora.

„Takve odgovore možete potražiti na konkretnim investicionim adresama“, poručio je Kavarić.

On je dodao da očekuje da će kroz proces koji vodi stečajna uprava uspjeti da se selektira ponuđač koji će biti u kapacitetu da odgovori onome što su investicioni izazovi koji dolaze kasnije, nakon završetka stečajnog postupka.

„Stečajni proces je postupak u kojem stečajni sudija prodaje imovinu ponuđaču koji ponudi najbolju finansijsku cijenu. Posebno ohrabruje što interesovanje za sada pokazuju one firme koje su zainteresovane da kupe KAP, na način koji će omogućiti njegovu dugoročnu održivost“, zaključio je Kavarić.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!