Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:KAP zbog...

Crna Gora:KAP zbog poplava pet puta ostajao bez struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iz CGES-a je “Vijestima” nezvanično objašnjeno da u KAP-u postoje zaštitni mehanizmi koji se aktiviraju i sami prekinu napajanje struje u slučaju previsokog napona

Poplave u regionu izazvale su nestabilnu potrošnju i neobično visok napon električne energije u elektromrežama u Crnoj Gori i širem regionu, što je izazvalo tehničke probleme i prekide u radu Elektrolize, centralnog pogona Kombinata aluminijuma.

Od izbijanja krize Elektroliza je pet puta ostajala bez struje.

“Vijestima” je iz Sindikata Aluminijuma potvrđeno da je do prekida u snabdijevanju Elektrolize strujom u petak došlo tri puta, a iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) da je do dva ispada došlo i tokom vikenda.

Iz CGES-a je “Vijestima” nezvanično objašnjeno da u KAP-u postoje zaštitni mehanizmi koji se aktiviraju i sami prekinu napajanje struje u slučaju previsokog napona.

KAP je i sada najveći direktni potrošač struje u Crnoj Gori, a njegova proizvodnja je za godinu više nego prepolovljena. Ukoliko bi Elektroliza ostala bez električne energije nekoliko sati došlo bi do hlađenja aluminijuma u ćelijama zbog čega bi bio potreban njihov kompletan remont kako bi proizvodnja bila obnovljena.

“Zbog poplava u regionu – Srbiji, BiH i Hvatskoj bila je rekordno niska potrošnja električne energije zbog čega je bio visok napon. Slična situacija je bila i kod nas. Svi sistemi u regionu su povezani. Da smo imali veću potrošnju energije bio bi niži napon i ovako nešto se ne bi desilo”, objašnjeno je “Vijestima” iz CGES-a.

U toj kompaniji navode da i u slučajevima rekordno niske potrošnje postoje tehničke mogućnosti da se ublaže efekti visokog napona u mrežama kroz isključivanje pojedinih vodova.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić je kazao da su i oni osjetili neobična dešavanja u elektroenergetskom sistemu.

“Da se čuda dešavaju osjetili smo i mi u KAP-u. Pored toga što vapimo za strujom već godinu kako je nemamo u dovoljnim količinama da bismo povećali proizvodnju, u petak smo zbog visokog napona struje morali tri puta da gasimo Elektrolizu kako je ne bismo spržili.

Tim smo ujedno pokazali da kad nema potražnje za električnom energijom jedino se Kombinatu aluminijuma može prodati i proslijediti, čime se i pegla napon u sistemu”, izjavio je Krivokapić.

On je dodao da je vođa menadžerskog tima KAP-a Nebojša Dožić upozorio ministra ekonomije, direktora Montenegro bonusa i stečajnog upravnika KAP-a da se pod hitno mora riješiti pitanje snabdijevanja električnom energijom.

“Ukoliko nam se budu dešavale ovakve stvari izgubićemo proizvodnju”, naveo je Krivokapić.

U KAP je uveden stečaj u julu prošle godine, a zatim je proglašen bankrot sa dugom od 360 miliona eura. Jedinu ponudu za kupovinu imovine fabrike dala je kompanija Uniprom, ali ugovor još nije potpisan zbog žalbi na stečajni postupak i jer se čeka odluka o budućoj cijeni struje.

Građani Crne Gore, prema odluci Vlade, platili su 137 miliona eura kredita KAP-a, desetine miliona subvencija za struju, a sada i održavanje proizvodnje.

Hitno dogovoriti cijenu

“Ovo je samo dokaz da je KAP i te kako bitan potrošač i apelujemo na Vladu da natjera Elektroprivredu da odgovori na zahtjev nikšićkog Uniproma, pa ukoliko je odgovor negativan isto predočiti potencijalnom vlasniku i da najzad riješimo pitanje snabdijevanja KAP-a strujom”, istakao je Krivokapić.

Uniprom, koji je dao jedinu ponudu za kupovinu imovine KAP-a, traži od EPCG i CGES-a struju po cijeni do 38 eura za megavat-čas. Suvlasnik EPCG – A2A je nezvanično nudila 45 eura, a pregovori još traju.

U KAP je uveden stečaj u julu prošle godine, a zatim je proglašen bankrot sa dugom od 360 miliona eura. Jedinu ponudu za kupovinu imovine fabrike dala je kompanija Uniprom, ali ugovor još nije potpisan zbog žalbi na stečajni postupak

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!