Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora:Agencija za...

Crna Gora:Agencija za energetiku diže cijenu struje, a novac EPCG i dalje leži u Prvoj banci

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Moraju se znati tokovi novca EPCG jer nije normalno da neko ko je imao preko 100 miliona na računu Prve banke podiže kredite”

Predsjedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević nije odgovorio poslanicima opozicije koliko novca Elektroprivreda ima na svojim poslovnim računima,a koliko ukupno u Prvoj banci, kojom upravlja premijerov brat Aco Đukanović.

Iako su na tome insistirali gotovo sat, odgovora nije bilo na kraju rasprave o finansijskom planu RAE za 2014. godinu, o kojem će se poslanici naknadno izjasniti.

Kada je poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić pitao koliko depozita EPCG ima na računima, Prelević je odmah tražio intervenciju potpredsjednika Skupštine Željka Šturanovića jer to pitanje, kako je objasnio, nema veze sa raspravom o finansijskom planu RAE za 2014.

„O ovim pitanjima govorili smo 10 puta i više puta odgovarali. Mislim da prelazi granice pristojnosti da odgovaramo na jedno isto pitanje pet puta, a da pri tome to pitanje nije na dnevnom redu. Ne osjećam potrebu da odgovaram na ovakvo pitanje“, kazao je Prelević.

To je ubrzo izazvalo revolt opozicionih poslanika, od kojih su neki žučno reagovali.

Šturanović nije udovoljio Prelevićevom zahtjevu već ukazao da ne može ograničavati poslanike šta da ga pitaju, a da je njegovo pravo „da odgovori ili ne“.

Milutin Đukanović (DF) je objasnio da je značajno da se zna koliko EPCG ima novca na računima budući da od toga u krajnjem zavisi formiranje cijene električne energije. Struja je od avgusta ove godine skuplja 2,4 odsto za domaćinstva, nakon poskupljenja u 2012. Najavljeno je poskupljenje od avgusta 2014.

„Ako ne objavite taj podatak, građane dovodite u zabludu, a saglasnost na cijenu električne energije, da kažemo, dajete paušalno“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da nije normalno da EPCG, koja je dobila 96 miliona eura od dokapitalizacije preko koje je italijanski A2A dobio djelimično vlasništvo, Prvoj banci da devet miliona za njenu dokapitalizaciju i šest miliona na ime subordinarnog kredita, a pozajmljivala je novac od drugih komercijalnih banaka.

„Moraju se znati tokovi novca EPCG jer nije normalno da neko ko je imao preko 100 miliona na računu Prve banke podiže kredite, a vi da im priznajete kamatu na te kredite kao trošak i na osnovu toga povećavate cijenu električne energije“, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da smatra da su članovi Odbora RAE, sa zaradama od oko 2.000 eura „u službi jednog čovjeka – predsjednika Vlade”, zbog čega DF neće podržati finansijski niti plan rada RAE.

Direktor RAE Novak Medenica nije odgovorio na pitanje koliko EPCG ima na računima, već je istakao da bi za EPCG bila skuplja varijanta da angažuje svoja vlasnička sredstva za obavljanje osnovne djelatnosti nego da za tu namjenu pozajmi novac.

„Vlasnički kapital je znatno skuplji od pozajmljenog kapitala. Mi kao regulator stimulišemo da se više koristi pozajmljeni kapital koji je jeftiniji nego svoj vlasnički kapital. Sve dok je pokrivenost kredita kapitalom velika mi ćemo to forsirati i dalje“, naveo je Medenica.

Niko ne smije da dira u novac koji je u Prvoj

Đukanović je zamjerio što nijesu dobili odgovor već samo tvrdnje da su “kamate na štednju veće od kamate na kredite”, što, kako je naglasio, „nije tačno“.

„To jedino važi u Prvoj banci jer tu osnovicu u Prvoj niko ne smije da dirne“, ocijenio je Đukanović.

Prelević je kazao da su ukupni rashodi RAE za 2014. godinu planirani na 1.216.000 eura, što je najmanji iznos u odnosu na sve druge regulatore u regionu.

On je naveo da su tokom 2013. imali ukupno 28, odnosno 27 zaposlenih, a da dogodine planiraju da zaposle još četvoro radnika zbog povećanja obima posla.

Prelević je priznao da se 70 odsto svih troškova u RAE odnosi na bruto plate zaposlenih, što je nepovoljniji odnos nego kod drugih regulatora u regionu koji na plate troše oko 55 odsto godišnjeg budžeta.

Vukčeviću sve potaman

Zoran Vukčević (DPS) pohvalio je plan RAE da iduće godine u skladu sa preporukama Vlade uštedi 80.000 eura.

Svih šest regulatora u Crnoj Gori, prema riječima Aleksandra Damjanovića (SNP) uštedjeće pola miliona zbog čega su naknadno, a na preporuku Ministarstva finansija, većinom korigovali predloge finansijskih planova.

Tih pola miliona uštede treba da prebace državnom budžetu.

Milan Knežević (DF) pitao je Prelevića zašto su planirali 25.000 eura iduće godine da plate konsultantske usluge, ali predsjedavajući RAE nije odgovorio na to pitanje.

Poslanici Pozitivne i SDP-a Dritan Abazović i Damir Šehović pitali su čelnike RAE šta su preduzeli povodom krađe struje iz evropske interkonekcije za Kombinat aluminijuma, ali ni na ta pitanja nijesu dobili direktan odgovor.

„Da li se krađa struje u krajnjem može prevaliti na potrošače energije“, pitao je Šehović, ali je ostao bez odgovora.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!