Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Zbog...

Crna Gora: Zbog visokih temperatura u EPCG bilježe povećanu potrošnju električne energije u avgustu veća za četvrtinu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prosječna dnevna potrošnja električne energije za prva četri dana avgusta u odnosu na isti period u julu bila je veća za gotovo četvrtinu i iznosila 7.826 MWh, saopšteno je Pobjedi iz Direkcije za odnose sa javnošću Elektroprivrede Crne Gore.

Potrošnja u ljetnjim mjesecima, kada su visoke temperature, je na nivou one u zimskim mjesecima. Na primjer, 5. avgusta potrošnja je bila 8.500 MWh, dok je najveća dnevna potrošnja u januaru bila 8.300 MWh – objašnjeno je iz EPCG.

Od 1. do 4. avgusta prosječna dnevna potrošnja kod distributivnih potrošača iznosila je 7.826 MWh, dok je za prva četiri dana jula bila 6.302 MWh.

– Tako da je prosječna dnevna potrošnja za prva četri dana avgusta u odnosu na isti period u julu veća za 1.525 MWh, odnosno za 24,2 odsto, dok je prosječna temperatura bila veća za pet stepeni Celzijusa – tvrde u EPCG.

U odnosu na prosječnu dnevnu potrošnju u julu, prosječna dnevna potrošnja u prvim danima avgusta je veća za 833 MWh ili za gotovo 12 odsto, dok je prosječna temperatura bila veća za skoro 3 stepena Celzijusa.

– U odnosu na prosječnu dnevnu potrošnju za avgust 2012, prosječna dnevna potrošnja je veća za 5,3 odsto. Potrošnja električne energije do 15 sati za 5. avgust bila je veća za 8,1 odsto u odnosu na potrošnju za isti period dan ranije – saopšteno je iz EPCG.

Julski račun sa novom stopom PDV-a

Potrošači će julski račun za električnu energiju dobiti sa povećanom stopom poreza na dodatu vrijednost. Pošli račun dobili su sa starom stopom PDV-a, jer je obračunski presjek za prethodni majesec načinjen 30. juna, kada se još obračunavala stopa PDV-a od 17 odsto.

Građani bi do sredine septembra trebalo da dobiju i račune sa novim cijenama struje, koje su počele da važe od avgusta. Tako će struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem biti skuplja 2,38 odsto, pa će se kilovat sat električne energije koštati 8,32 centa bez poreza na dodatu vrijednost. Prosječno poskupljenje struje za sve potrošače, umjesto ranije projektovanih 5,2 odsto, iznosiće 1,36 odsto. Struja će za distributivne potrošače na 35 i deset kilovoltnoj mreži, u koje između ostalih spadaju Luka Bar, Porto Montenegro, vodovodi i rudnici, pojeftiniti od 2,4 do 3,3 odsto.

Kako se rashladiti, a uštedjeti struju

Preporučena temperatura na klima uređajima, koji se koriste za hlađenje prostorija, je 25 stepeni Celzijusa. Prema preporukama stručnjaka, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne smije prelaziti pet stepeni Celzijusa. Za svaki stepen nižu temeperaturu podešenu na termostatu klima uređaja, troši se tri do pet odsto više energije.

Trebalo bi hladiti samo prostorije u kojima se boravi. Vrata i prozore prostorija u kojima radi klima trebalo bi držati zatvorenim. Takođe, ako se spoljašnji dio klima uređaja nalazi u hladovini trošiće 10 odsto manje energije.

Klima uređaj trebalo bi da ima što veći faktor hlađenja, koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Najefikasniji uređaji na tržištu su oni sa inverterom koji postižu uštede od 20 do 40 odsto u odnosu na standardne klime.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!