Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Vlada...

Crna Gora: Vlada CG ne očekuje probijanje rokova sa Skodom za novi blok TE Pljevlja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Nemam najave da će doći do nekog probijanja ili ozbiljnijeg odstupanja od tih rokova, na bazi posljednje informacije koju sam dobio prije nekoliko dana”, kazao je Đukanović u Skupštini tokom Premijerskog sata.

Rok za usaglašavanje ugovora sa odabranim partnerom za realizaciju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, koji ističe sjutra, ne bi trebalo da bude probijen, saopštio je premijer Milo Đukanović.

“Rok za usaglašavanje ugovora sa odabranim partnerom za realizaciju drugog bloka je 15. decembar, dakle sjutra. Nemam najave da će doći do nekog probijanja ili ozbiljnijeg odstupanja od tih rokova, na bazi posljednje informacije koju sam dobio prije nekoliko dana”, kazao je Đukanović u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Danka Šarančića, kazao da se time stvaraju uslovi za početak realizacije tog projekta.

“Za očekivati je da bi naredna godina mogla biti godina intenzivne fizičke realizacije tog projekta. Sastavni dio ponude koju smo dobili od prvorangiranog ponuđača, češke kompanije Škoda Praha, je i ulaganje od 21,4 miliona koji je namijenjen toplifikaciji Pljevalja”, rekao je Đukanović.

On je naveo da će projekat izgradnje drugog bloka TE, pored očekivanog pozitivnog efekta na ekonomski razvoj i smanjenje energetske zavisnosti države, imati i pozitivan ekološki efekat.

Direktni pregovori između Elektroprivrede (EPCG) i Škode Praha, prvorangiranog ponuđača za projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, intenzivirani su posljednjih mjeseci, pri čemu se u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima i visini cijene projekta.

U najvećem dijelu se pregovara o ekonomskim uslovima, kao i o visini cijene projekta, u cilju finalnog definisanja početno ponuđene cijene od 338,5 miliona eura.

Pregovori se realizuju u tri pravca – pravnom, ekonomskom i tehničkom.

Pregovore u ime Vlade vode vicepremijer Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, dok EPCG predstavlja predsjednik Odbora direktora Srđan Kovačević. On je ujedno i vođa pregovaračkog tima.

Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju drugog bloka snage 254 megavata (MW) sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto po cijeni od 338,5 miliona eura.

Drugi blok je bio glavni kamen spoticanja u pregovorima o nastavku ugovora o menadžmentu u EPCG između Vlade i italijanske kompanije A2A.

Izvor; Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!