Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Vetropark...

Crna Gora: Vetropark Možura bez statusa povlašćenog proizvođača

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE) obustavila je postupak za sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije za vetroelektranu Možura.

Zahtev za obustavu podnela je podgorička kompanija Možura Wind Park, koja je vlasnik vetroelektrane.

„Obustavlja se postupak po zahtevu Možura Wind Parka za sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije od 12. decembra prošle godine“, navodi se u rešenju RAE koja je u novembru prošle godine, nakon što je Možura počela komercijalnu proizvodnju električne energije, utvrdila status povlašćenog proizvođača elektrane na 12 godina.

Utvrđivanje povlašćenog statusa značilo je sticanje prava na podsticajne mere za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema prošlogodišnjoj odluci Vlade, domaćinstva koja potroše do 300 kilovat-časova ne plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije, dok će oni koji budu trošili više od toga plaćati podsticaje po osnovu stavke na računima za električne energije OIE 2.

Vetroelektrana Možura, koja se nalazi između Bara i Ulcinja, počela je komercijalnu proizvodnju sredinom novembra prošle godine. Predstavnici Ministarstva ekonomije ranije su saopštili Dnevnim novinama da puštanje vetroelektrane u rad neće uticati na povećanje računa za električne energije domaćinstvima u delu obnovljivih izvora.

Oni su objasnili da je jedinična naknada za krajnje kupce, u delu podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, fiksna i iznosi 0,9439 centi po kilovat-času.

RAE je na nedavno održanoj sednici usvojila i odluku o izdavanju licence za proizvodnju električne energije kompaniji Možura Wind Park.

„Imalac licence je dužan da licenciranu delatnost obavlja u skladu sa odredbama licence koja se izdaje na period od deset godina i važi od 26. decembra 2019. do 26. decembra 2029. godine. Ako imalac namerava da nastavi sa obavljanjem delatnosti i nakon isteka licence, dužan je da podnese zahtev za izdavanje nove 60 dana pre isteka važenja“, navodi se u odluci Agencije.

RAE je utvrdila i privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije iz solarne elektrane, za barsku firmu Barsolar.

Kompaniji Uniprom Energy iz Podgorice dodeljena je licenca za snabdevanja krajnjih kupaca tečnim prirodnim gasom, skladištenje, transport i upravljanje postrojenjem za tečni prirodni gas. Licence za skladištenje i trgovinu na malo tečnim naftnim gasom, kao i trgovinu na malo i skladištenje naftnih derivata, dodijeljene su nikšićkom VNCommercu.

Izvor: bankar.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!