Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Crna Gora u vrhu po cijeni struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najjeftiniju električnu energiju u regionu plaćaju domaćinstva u Srbiji, gdje kilovat – sat struje košta 5,1 cent, dok je najskuplji u Sloveniji, 14,47 centi. Crna Gora, sa cijenom od 8,13 centi bez poreza na dodatu vrijednost ili 9,5 centi sa PDV-om, na trećem je mjestu po skupoći, poslije Hrvatske, gdje kilovat košta 11,5 centi.

Jeftiniju struju od Crne Gore i dalje plaćaju domaćinstva u Bosni i Hercegovini, gdje prosječno košta nešto preko sedam centi. Posebne cjenovnike imaju elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Republike Srpske i ona na nivou Bosne i Hercegovine.

Ispod Crne Gore je i Makedonija, gdje građani za jedan utrošeni kilovat električne energije plaćaju 6,9 centi.

Regionalni mediji juče su listom prenijeli podatke iz istraživanja agencije Anadolija o cijenama struje u ovom dijelu Evrope, koji, međutim, odstupaju od aktuelnih. Osim pogrešne cijene struje u Crnoj Gori, za koju su koristili stari podatak od 7,7 centi (cijena kilovata prije 1. avgusta ove godine), Anadolija je “pojeftinila struju” u Sloveniji – aktuelnu cijenu od 14,47 centi, agencija je spustila na 10,9, i tako je učinila drugom najskupljom u regionu, nakon Hrvatske.

Agencija je povećala cijenu struje za domaćinstva u BiH za cijeli cent, pa je u njenom istraživanju električna energija kod tog susjeda skuplja nego u Crnoj Gori.

Srpski mediji prenose da, osim najniže cijene struje u regionu, građani Srbije imaju i najnižu prosječnu zaradu i da je u naredne četiri godine EPS najavio poskupljenje električne energije za čak 80 odsto. Struja će, prema pisanju medija, vjerovatno poskupiti već od Nove godine, i to za 20 do 25 odsto.

Komentariše se i pozicija BiH sa relativno jeftinom strujom, ali je i nizak životni standard. BiH izvozi oko 25 odsto od ukupno proizvedenih količina električne energije, dok je pozicija Crne Gore i Hrvatske slična, jer uvoze veće količine struje, kojom se nadomješćuje deficit energije iz domaćih izvora.

Prema posljednjim podacima Eurostata, cijena struje u Hrvatskoj je 11 centi po kilovatu, što je generisano ogromnim uvozom od čak 60 odsto ukupne potrošnje. Cijena kilovata je zbog toga umnogome zavisna od kretanja cijena energije na regionalnom i evropskom tržištu.

Hrvatska struju uglavnom kupuje iz BiH, Srbije, Mađarske i Slovenije, ali njeni građani lakše mogu da podnesu nešto veće cijene od regiona, jer prosječna neto plata u toj zemlji iznosi 730 eura, znatno više od južnih komšija.

Anadolija prenosi da je cijena struje u svim državama regiona i dalje znatno ispod prosjeka zemalja članica EU-a, koji trenutno iznosi12,75 centi po kilovatu. Prema podacima Eurostata, Irska, Malta i Velika Britanija su među zemljama s najskupljom električnom energijom. Od zemalja šireg regije, struja za građane Bugarske košta sedam centi, Rumunije 7,9 centi i Turske 10,5 centi.

Cijene električne energije, kako je i ranije upozoravano, u narednom periodu će samo rasti, prije svega zbog naglog zatvaranje nuklearnih reaktora širom Evrope. Dodatan pritisak na rast cijena energije izvršile su velike suše u većini evropskih zemalja.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!