Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Crna Gora: U Crnoj Gori iskorišćeno manje od 20% raspoloživog hidropotencijala

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetika ne dozvoljava nepromišljenosti, lutanje i tumaranje, zbog čega je važno okrenuti se energetski efikasnim resursima, identifikovati slabe tačke i riješiti postojeće probleme u toj oblasti, poručeno je na otvaranju 8. Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE).

Na Savjetovanju, koje će trajati do 12. maja u Budvi, učestvuje više od 200 naučnih i stručnih radnika i poslovnih ljudi iz Crne Gore i zemalja regiona.
Predsjednik CG KO CIGRE, Predrag Mijajlović, rekao je da će na 8. Savjetovanju, u okviru radnih sesija 15 studijskih komiteta, biti predstavljeno više od 70 naučnih radova iz Crne Gore i regiona, a da će u fokusu panela biti energetska kriza, obnovljivi izvori energije i solarna energetika.
– Nadam se da će svih ovih dana fokus biti na odgovor kako dalje. Mislim da energetika ne dozvoljava nepromišljenosti, lutanje i tumaranje. Ova energetska tranzicija u poslednjih par godina nam je pokazala da u malim zemljama, kao što je naša, to ne trpi – istakao je Mijajlović.
Kazao je da očekuje da će savjetovanje dati odgovore na sva aktuelna pitanja.
– Trenutno nemamo Strategiju energetike, energetika je ispolitizovana do mjere svakodnevnog korišćenja u dnevno-političke svrhe, što mi inženjeri ne bismo smjeli da dozvolimo – smatra Mijajlović.
Predstavnik regionalne konferencije CIGRE za jugoistočnu Evropu – SEERC i predsjednik CIGRE Srbije, Nebojša Petrović, kazao je da je, duži niz godina uzrokovano događajima u Evropi i svijetu, energetska kriza otvorila mnoga pitanja sa tržišnih, regulatornih i tehničkih aspekata.
Ukazao je da se trenutno traže modeli da električna energija bude dostupna i prihvatljiva za privredu i domaćinstva.
– Prošle godine Ministarski savjet energetske zajednice je dao zadatak svim članicama zajednice da do kraja ove godine se usvoje osnovne odredbe u matičnim zahtjevima o energetici država članicama Energetske zajednice – naveo je Petrović.
Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović, rekao je da se energetska tranzicija poklopila sa energetskom krizom.
– Nije dobro da nam se dešava da pravimo strategije, a zaboravimo ciljeve. Strategije se prave radi ostvarivanja određenih ciljeva, koji su vrlo jednostavni. Prvi cilj je da proizvodimo više električne energije nego što trošimo, odnosno da ostvarimo energetsku stabilnost i nezavisnost. Drugi cilj je da proizvodimo čistu električnu energiju, da ne zagađujemo prirodu – naveo je Đukanović.
Smatra važnim da postoje snažan paralament, Vlada sa vizijom, lokalne samouprave sa posvećenošću, kako bi energetske kompanije mogle da ostvaruju svoje strategije i politike.
Predsjednika Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Aleksandar Mijušković, rekao je da su značajne investicije te kompanije promijenile energetsku sliku ovog dijela Evrope.
– Projekat pomorskog kabla nije samo od Crne Gore napravio energetsko čvorište, već most između Evropske unije i Balkana. Naš priroritet je da pomognemo regionu kojem pripadamo i da se okrenemo energetski efikasnim resursima, identifikujemo slabe tačke i riješimo postojeće probleme – istakao je Mijušković.
Ukazao je da se Crnoj Gori pruža prilika da dobro iskoristi finansije koje su joj na raspolaganju, navodeći da je CGES primjer kako se šanse znaju iskoristiti.
Upravni odbor Crnogorskog komiteta CIGRE, jednoglasno je odlučio da se Priznanje za životno djelo dodijeli dvojici istaknutih stručnjaka u svojim oblastima – Momiru Grboviću i Miodragu Stanišiću.
Grbović je rekao da mu priznanje naročito znači jer dolazi od kolega.
Kazao je da se se njegov angažman u energetskim kompanijama najvećim dijelom odnosio na saradnju sa mladima.
– Čini mi se da sam u svoj angažmanu uspio da izvedem jedan mladi tim koji sad daje značajan doprinos u EPCG – naveo je Grbović.
Profesor Milutin Ostojić, koji je počasni predsjednik CG KO CIGRE, rekao je da je program svakog savjetovanja, pa i ovog, posvećen aktuelnim pitanjima i problemima funcionisanja i održavanja svih djelova sistema.
– Izuzetna pažnja posvećivana je novim izvorima električne energije, ali uvijek strogo vodeći računa o zaštiti prirode i životne sredine. Od samog početka osnivanja CIGRE se ukazivalo na potrebu korišćenja energije sunca, vjetra, pa čak smo inicirali istraživanja geotermalne energije – podsjetio je Ostojić.
Ukazao je da je u Crnoj Gori iskorišćeno manje od 20% raspoloživog hidropotencijala, a Evropi 76%.
– Smatram da je potrebno vrlo ozbiljno, odgovorno i sistematski pristupiti pitanju korišćenja naših resursa, a posebno potencijala Pive. Mislim da to pitanje treba da bude u nadležnosti dokazanih stručnjaka i naučnika – naveo je Ostojić.
Plaketa u znak zahvalnosti za dugogodišnji stalni i izuzetno kvalitetan stručni rad u CG KO CIGRE dodijeljena je profesoru Vladanu Raduloviću, Snežani Đurović i Radu Dašiću.
Veliki pokrovitelji 8. Savjetovanja su Crnogorski elektroprenosni sistem, Eletroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektrodistributivni sistem i EFT group, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.

FBiH: Instalisani kapaciteti vetra dostigli 135 MW u 2023.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalisano je 888 solarnih elektrana ukupne instalisane snage 79.019 kW (kilovata), 70 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne instalisane snage 135.000 kW i četiri elektrane na...

Region: Kako će biti rešen spor oko hidropotencijala Bilećkog jezera

Višedecenijsko neriješeno pitanje valorizacije vodnog potencijala Bilećkog jezera, kako se nadaju u Vladi, ali i u lokalnoj upravi Nikšića, na čijoj teritoriji se nalazi dio jezera, mogao bi da počne da se rješava ove godine. Zbog formiranja Bilećkog jezera, površine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!