Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Crna Gora traži novog konsultanta za traženje nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministarstvo ekonomije Crne Gore nije prihvatilo ni jednu od 6 konzultantskih ponuda vezanih uz tender oko istraživanja nafte i plina u tamošnjem podmorju, te će biti raspisan novi tender kojim će se tražiti konzultant.

Nijedna ponuda nije odgovarala postavljenim uslovima. Tražimo kompanije koje se bave upstream biznisom, odnosno koje imaju velike reference u istraživanju nafte i plina”, rekao je za Banku pomoćnik ministra ekonomije Crne Gore, Vladan Dubljević. Od šest kompanija čije su ponude odbijene dve su bile iz Srbije, a jedna iz Crne Gore. Ponuda iz Hrvatske nije bilo.

“Teško je očekivati ponudu iz Hrvatske, to bi trebala biti kompanija koja je odradila slične poslove u matičnoj zemlji i koja ima iskustva”, rekao je Dubljević i dodao da će taj posao najvjejatnije dobiti neka britanska ili norveška kompanija.
Osoba u Crnoj Gori upućena u ta događanja navodi da se traže konsultanti koji će “napisati predlog ugovora o davanju koncesija”.

“Ljudi za tehnički, naftni deo već postoje”, kazao je izvor Banke magazin.

Dubljević očekuje da će do kraja godine Vlada potpisati ugovor ne samo sa konzultantom, već i sa koncesionarom, odnosno naftnom kompanijom koja će u vodama Crne Gore tražiti naftu i plin. Rok za prikupljanje ponuda je završio, a nakon što se pojavila informacija kako je 15 naftaša zainteresirano za taj posao, u poslednji trenutak pismo namere je poslao i Cobalt International EnergyINA. Ina je za vreme Jugoslavije uložila velika sredstva u snimanje seizmike crnogorskog podmorja te je radila na tri projekta od kojih je u jednom bušila svojom platformom. Onde je nabušila plin, međutim došlo je do havarije bušotine, te je kao takva napuštena.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!