Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Crna Gora: TE Pljevlja – Nakon 33 godine rada uspješan rezultat

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termoelektrana Pljevlja u trideset i treću godinu rada i poslovanja ulazi sa uspješnim proizvodnim rezultatom, čime je još jednom potvrđen strateški značaj ovog objekta za stabilnost crnogorskog elektroenergetskog sistema. Od početka godine TE “Pljevlja“ je isporučila 1.124 GWh električne energije, što predstavlja 100 odsto od plana, navode u kompaniji.

“Nakon više od tri decenije ovaj proizvodni objekat i dalje opravdava poziciju stuba elektroenergetskog sistema. Očekujemo da proizvodni plan bude realizovan s obzirom na to da je već dostignuto ostvarenje godišnjeg plana od 80 odsto”, navodi Luka Jovanović, direktor TE “Pljevlja”.

Značaj ovog objekta naročito dolazi do izražaja tokom hidrološki nepovoljnih godina, kakva  je bila  2011. kada je ova elektrana ostvarila proizvodni rekord od 1452 GWh i podmirila čak 34,4 odsto od ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom. Od puštanja u pogon TE “Pljevlja” je prozvela oko  31.688 GWh električne energije.

U kompaniji ističu da je ovogodišnji remont uspješno i na vrijeme realizovan, a vrijednost radova je iznosila oko 4,5 miliona eura.

Kontinuirana ulaganja u ovaj objekat, koja su dostigla 50 miliona eura za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada Elektrane.

“Ovogodišnji remont podrazumijevao je završetak radova na dovođenju kapaciteta sistema rashladne vode na potreban nivo, kroz kondezator turbine, čime su obezbijeđeni uslovi za postizanje maksimalne snage Elektrane i u ljetnjim uslovima. U prethodnom periodu smo izvršili rekonstrukciju kotlovskog postrojenja, zamjenu rotora niskog pritiska, a modernizovan je i sistem upravljanja, čime je snaga Elektrane podignuta sa instalisanih 210MW na mogućih 223MW i to pri istom utrošku i kvalitetu osnovnog proizvodnog inputa”, istakao je Jovanović.

Koncetracija čestica u dimnim gasovima, od završetka rekonstrukcije elektrofiltera, smanjena je na oko 30mg/Nm3 u prosjeku, što je ispod standarda koji propisuju graničnu vrijednost od 50 mg/Nm3. Krajem prošle godine realizovan je i važan projekat, vrijedan oko 8,2 miliona eura, kojim je postignuta apsolutna stabilnost brane Maljevac.

“Potrebno je razmišljati u pravcu izgradnje silosa za skladištenje pepela, kao i stvaranja mogućnosti za njegovu upotrebu u industriji cementa za šta u Pljevljima postoje svi uslovi. Ovaj nus produkt rada termoelektrane moguće je koristiti i kao sirovinu za izradu podloge prilikom izgradnje putne infrastrukture. Takve primjere imamo u značajnom broju razvijenih zemalja”, istakao je Luka Jovanović.

Termoelektrana trenutno zapošljava 195 radnika.

“Termoelektranu čine upravo naši radnici, čija posvećenost zahtjevnim radnim obavezama zaslužuje punu pažnju javnosti, jer zahvaljujući njima i ovom objektu, elektroenergetski sistem opstaje kao stabilan“,naveo je Jovanović.

Povodom Dana TE Klub dobrovoljnih davalaca krvi Elektroprivrede Crne Gore je organizovao akciju putem koje je prikupljeno 29 jedinica životne tečnosti. Krv su dali zaposleni u TE “Pljevlja“, a njima se pridružio i jedan broj članova Kluba iz Direkcije EPCG u Nikšiću i distributivnog Regiona 7 sa sjedištem u Pljevljima.

Izvor; CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!