Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: RAE...

Crna Gora: RAE naložila monitoring energetskih kompanija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) naložila je vanredni monitoring Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), u cilju eventualnog nalaganja mjera koje treba da preduzmu kako bi se očuvala sigurnost snabdijevanja potrošača.

RAE je u ovoj godini nastavila sa intenzivnim praćenjem ostvarivanja funkcije operatora prenosa i tržišta, kontaktirala ih i uočila da dolazi do poremećaja u radu tržišta.

„Posebno Operator prenosa ulazi u situaciju koja može bitno da naruši njegovu finansijsku poziciju, sa posljedicom narušavanja sigurnosti funkcionisanja prenosnog sistema”, navodi se u saopštenju RAE dostavljenom agenciji Mina-business.

Zbog toga je, kako su naveli, 15. februara, održan sastanak predstavnika RAE i operatora prenosa i tržišta.

„Cijeneći ozbiljnost konstatacija koje sadrži bilješka sa tog sastanka, Odbor direktora RAE je nakon toga naložio vanredni monitoring energetskih subjekata CGES i COTEE, koji je održan u petak i EPCG koji će se održati sjutra, prije svega radi utvrđivanja činjeničnog stanja i po potrebi pripreme i nalaganja mjera koje energetski subjekti treba da preduzmu radi očuvanja nesmetanog funkcionisanja prenosnog sistema“, kazali su iz RAE.

U okviru tog monitoringa, kako su dodali, uzeće se u obzir i informacije koje su te tri kompanije u petak dostavile RAE.

Iz RAE su naveli da su sa dodatnom pažnjom pratili snabdijevanje Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare imajući u vidu njihov značajan udio u potrošnji električne energije i korišćenju prenosnog kapaciteta u Crnoj Gori.

„U vezi sa tim regulator je u drugoj polovini prošle godine uočio da je došlo do smanjenja prihoda po osnovu korišćenja prenosne mreže od te dvije kompanije, ali da se finansijska pozicija CGES-a na godišnjem nivou nije narušila, jer su ostvareni značajniji ostali poslovni prihodi po osnovu korišćenja prenosnih kapaciteta za međunarodnu razmjenu od stranih subjekata”, objasnili su iz RAE.

Zakonom o energetici je propisano da se od 1. januara ove godine potrošači direktno priključeni na prenosnu mrežu električnom energijom snabdijevaju na tržištu, koristeći usluge Operatora prenosa ravnopravno i po istoj cijeni prenosa kao i potrošači po regulisanim tarifama.

RAE u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima i odgovornostima prati dešavanja na tržištu električne energije u Crnoj Gori, posebno rad regulisanih i drugih licenciranih elektroenergetskih subjekata.

Izvor Portal analitika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!