Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: RAE,...

Crna Gora: RAE, Licencirane energetske kompanije krše obaveze

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je, prema prvom preliminarnom nalazu monitoringa, utvrdila da su problemi u radu podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), kao najvećeg potrošača struje u Crnoj Gori, doveli do kršenja obaveza licenciranih energetskih kompanija.

RAE je, kako su agenciji Mina-business saopštili njeni predstavnici, završila prvu fazu monitoringa licenciranih energetskih kompanija, koja će sjutra biti kompletirana prikupljanjem informacija i dokumenata potrebnih za konačan izvještaj.

RAE je, kako su kazali, nedavno počela vanredni monitoring Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog nalaganja mjera koje bi trebalo da doprinesu očuvanju sigurnosti snabdijevanja potrošača.

„Problemi u radu KAP-a, njegova izloženost tržištu od 1. januara, prethodno nagomilani dugovi prema energetskim kompanijama, kao i nepostojanje zaključenih ugovora među tržišnim učesnicima, uslovilo je stanje u kojem je RAE, prema prvom preliminarnom nalazu monitoringa, utvrdila kršenje obaveza licenciranih preduzeća“, saopštili su predstavnici regulatora.

Oni su dodali da se poslovanje i rad bez ugovora trenutno obavlja na osnovu direktne primjene i individualnih tumačenja zakona i podzakonskih akata, što za posljedicu ima sporenje EPCG i CGES u vezi sprovođenja zakonskih ovlašćenja, kao i izmirivanja međusobnih finansijskih obaveza.

Iz RAE su naveli i da navedena situacija, odnosno sporenje oko električne energije koju je potrošio KAP, ne može na bilo koji način uticati na promjenu tarifa za ostale kupce.

Konačan izvještaj o monitoringu, kako je najavljeno, sa predlogom mjera licenciranim kompanijama, biće sačinjen nakon prikupljanja svih informacija. Izvještaj o monitoringu će, kako su kazali iz RAE, biti objavljen na internet stranici Agencije.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, održanoj u petak, saopšteno je da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a od Nove godine to radi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, poručio je da treba odmah riješiti pitanje snabdijevanja KAP-a strujom, jer “se ulazi u sivu zonu” što može dovesti u pitanje održivost sistema.

Predsjednik skupštinskog Odbora, Aleksandar Damjanović, kazao je da je prvi čovjek EPCG javno priznao da CGES nelegalno snabdijeva KAP strujom i zatražio od RAE da to ispita.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!