Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Početak...

Crna Gora: Početak godine obećava pozitivne rezultate u proizvodnji struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Proizvodnja struje u proizvodnim objekatima Elektroprivrede EPCG prošle godine je bila ispod planirane, dok početak ove obećava pozitivne rezultate, između ostalog i zbog prestanka obaveze snabdijevanja Kombinata aluminijuma KAP  i Željezare, saopštio je glavni operativni direktor kompanije, Zoran Đukanović.

“Početak godine obećava pozitivne rezultate u hidroelektranama, jer su dotoci dobri, a akumulacije pune. Proizvodnja u Termoelektrani TE Pljevlja je standardno dobra, a zadovoljni smo i pogonskom spremnošću postrojenja”, rekao je Đukanović za list Elektroprivreda.

On je naveo i da ukupna planirana proizvodnja električne energije iz domaćih izvora u Crnoj Gori za tekuću godinu iznosi oko 3,5 teravat sati TWh.

“Kod planiranja proizvodnje u hidroelektranama, pored prognoziranih dotoka i stanja akumulacija, u obzir je uzeta i činjenica da od ove godine prestaje obaveza snabdijevanja KAP-a i Željezare na raniji način, tako da će EPCG u značajnoj mjeri biti upućena na otvoreno tržište električne energije”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je energetskim bilansom za ovu godinu planirana proizvodnja struje 16 odsto veća od procjene ostvarenja u prošloj godini. Planirana proizvodnja u hidroelektranama Perućica i Piva veća je u odnosu na procjenu 19 odsto, odsto 22 odsto, u TE Pljevlja 11 odsto, a u malim hidroelektranama 6,6 odsto.

Planirano je da Perućica u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuje sa 29,7 odsto, Piva sa 24,9 odsto, TE Pljevlja sa 44,8 odsto, a male hidroelektrane sa 0,7 odsto. Planirana potrošnja direktnih potrošača je 27 odsto manja od procjene ostvarenja u prošloj godini, dok je planirana distributivna bruto potrošnja 0,4 odsto veća od prošlogodišnje.

Đukanović je podsjetio i da rezultati poslovanja proizvodnih objekata EPCG u prošloj godini nijesu bili na nivou očekivanih i planiranih bilansom.

“Negativni proizvodni rezultati u prošloj godini prouzrokovani su, prvenstveno, podbačajem u hidro proizvodnji, koja je kao jeftiniji izvor ključna za pozitivno poslovanje EPCG. Situacija u proizvodnim pogonima hidroelektrana u posljednjem kvartalu prošle godine bila je odlična, ali je to bilo nedovoljno da se ostvari plan na godišnjem nivou”, saopštio je Đukanović.

On smatra da je na ostvarene rezultate najviše uticala slabija proizvodnja u hidroelektranama zbog loše hidrološke situacije u prva tri kvartala prošle godine.

Proizvodnja na godišnjem nivou u hidroelektranama Perućica i Piva smanjena je deset odsto, odnosno 19 odsto. TE Pljevlja je, zbog dobre pogonske pripremljenosti, prošle godine premašila plan oko deset odsto, što se pozitivno odrazilo na ukupne rezultate proizvodnih objekata EPCG, koji su na godišnjem nivou iznosili 95,4 odsto planiranih.

Izvor CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!