Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Otkazati...

Crna Gora: Otkazati projekat HE Komarnica ako ugrožava životnu sredinu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a upozorio je Crnu Goru da mora obratiti posebnu pažnju na stanje životne sredine nakon izgradnje prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, posebno zaštite ključnih vrsta koje su bile ugrožene tokom radova. Takođe Komitet je obavezao Crnu Goru da ocijeni sveobuhvatni mogući uticaj koji bi predložena izgradnja rudnika olova i cinka u Mojkovcu imala na stanje životne sredine. Sve to se navodi u Nacrtu izvještaja koji je Komitet pripremio o Crnoj Gori na sjednici u Rijadu koja se održava od 10. do 25. septembra ove godine. Portal RTCG imao je uvid u djelove tog izvještaja.

Posebno je važno što je Komitet upozorio Crnu Goru da mora da obezbijedi da se mogući uticaj izgradnje HE Komarnica na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu, mora ocijeniti tokom predstojeće evaluacije Evropske agencije za životnu sredinu (EIA).

Rok do kada Crna Gora mora informisati Komitet o svim preduzetim radnjama ističe 1. decembra 2024. Do tada Crna Gora je dužna da dostavi sveobuhvatan izvještaj o svim koracima.

Što se tiče HE Komarnica, posebno je važno razmotriti dalje implikacije koje bi širenje projekta imalo na Dragišnicu i Park prirode Komarnica, te se preporučuje da ne odobri projekat ako bi mogao da ima negativne posljedice na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu.

BiH i Srbija se pozivaju da izgradnju hidroelektrane na Drini prati sveobuhvatna procjena uticaja na životnu sredinu, a da se strateška procjena uticaja na okolinu mora obavljati u saradnji sa Crnom Gorom.

Konkretno, takav poziv se upućuje BiH za projekat Buk-Bijela, gdje se traži sveobuhvatna procjena uticaja na životnu sredinu.

Za sve te projekte Komitet preporučuje Crnoj Gori, Srbiji i BiH da sve radnje preuzimaju u koordinaciji sa tim Komitetom, kako bi se izbjeglo da se donesu neke odluke čije bi posljedice kasnije bilo teško ili nemoguće otkloniti.

Takođe Crnoj Gori je preporučeno da primjenjuje striktne standarde zaštite životne sredine kada je u pitanju projekat dalekovoda Lastva Grbaljska – Pljevlja, prenosi RTCG.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...

Crna Gora: EPCG i DEC potpisali ugovor o adaptaciji dimnjaka u TE Pljevlja

Direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin i menadžer DEC-a Zhao Kun potpisali su Ugovor o adaptaciji unutrašnje obloge dimnjaka u Termoelektrani "Pljevlja". Iz EPCG su naveli da je ugovor vredan je 6,98 miliona evra, kao i da je izvođač...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!