Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Neće...

Crna Gora: Neće gasiti TE Pljevlja dok se ne završe pregovori sa Energetskom zajednicom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termoelektrana Pljevlja neće biti ugašena sve dok se ne završe pregovori sa Energetskom zajednicom u vezi sa prekršajnom prijavom koja je podnesena protiv Crne Gore zbog toga što je elektrana potrošila dozvoljeni broj radnih sati.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin, kazao je za Dan da je TE počela da radi u četvrtak, nakon dvomesečnog remonta.

„Termoelektrana je počela sa radom. Agencija za zaštitu životne sredine donela je rešenje kojim se prekida postupak za oduzimanje integrisane dozvole, odnosno postupila je po zaključku Vlade. Postupak pred EZ još traje. Postupak u suštini može trajati i dve godine i sve dok se ne donese konačna odluka pred EZ, termoelektrana može da radi”, rekao je Rovčanin.

TE Pljevlja je u letnjim mesecima najneophodnija za energetski sistem Crne Gore.

Sekretarijat EZ pokrenuo je pre nekoliko meseci postupak protiv Crne Gore, u vezi sa TE i pravilom Direktive Evropske unije o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh iz velikih termo-postrojenja.

Sekretarijat je, kako su tada saopštili iz Vlade, preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorevanje koje radi u Crnoj Gori, nije poštovalo pravila o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh.

Zaključeno je i da je TE Pljevlja dostigla ograničenje od 20 hiljada radnih sati do kraja prošle godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako zahtevaju pravila EZ.

Crnoj Gori su početkom maja data dva meseca da se izjasni na navode iz prekršajne prijave EZ i da pruži sve podatke u vezi sa radom TE Pljevlja.

Za postupak pred EZ, Vlada, odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija, angažovalo je i EPCG da se pridruži i preduzme sve pravne radnje u cilju zaštite prava države pred EZ.

Rovčanin je nedavno rekao da bi, ukoliko se ugasi TE Pljevlja, Crna Gora za uvoz električne energije morala godišnje da plaća preko 100 miliona evra.

On je tada rekao da su u EPCG razmatrali dva scenarija u slučaju gašenja TE Pljevlja, a oba su podrazumijevala da objekat ne nastavi sa radom nakon remonta.

Po jednom bi prestanak rada TE Pljevlja od juna ove do juna naredne godine koštao 155 miliona eura, dok bi gašenje od juna ove do kraja naredne godine državu koštalo 234 miliona eura.

Drugi scenario je da TE Pljevlja ne radi 18 mjeseci, u periodu od juna ove do decembra naredne godine. Ukupna cijena električne energije, koju bi trebalo kupiti u tom periodu, po trenutnim cijenama na Hudeks berzi vrijedjela bi 160,1 milion eura.

Izvor: Dan

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!