Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Mitrović,...

Crna Gora: Mitrović, Studija Srbije o uticaju hidroelektrana paušalna i nestručna

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Režim prirodnog toka rijeke Lim na teritoriji Crne Gore neće biti ugrožen izgradnjom hidroelektrana, ocijenjeno je u studiji srpske Vlade koja je nedavno upućena našoj zemlji. Crnogorsko Ministartsvo održivog razvoja i turizma će formirati ekspertsku komsiju koja će detaljno pregledati tu dokumentaciju a onda dati konačan sud. Prve ocjene nevladinih organizacija su, međutim, da je studija urađena paušalno i nestručno.

U Studiji o procjeni uticaja gradnje hidroelektrana na životnu sredinu, koju je nedavno srpska vlada dostavila crnogorskoj, navodi se da izgradnjom hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 -režim prirodnog toka rijeke Lim na teritoriji naše zemlje neće biti ugrožen. Brane će se nalaziti na području opštine Prijepolje, na prostoru srednjeg Polimlja , a akumulacija će se prostirati do ulaza u naselje Brodarevo. S obzirom na to da je dokumentacija poslata iz Srbije veoma obimna,  crnogorskim ekspertima će, kako su nam kazali biti potrebno nekoliko dana, da daju konačan sud. Portparol Ministarstva održivog razvoja i turizma Milica Lekić kaže da je u toku formiranje ekspertske komisije:

“ Sljedeći korak je ocjena studije od strane Ekspertskog tima. Znači, oni će dati svoje komentare i sugestije na studiju koji će biti poslati obrađivaču studije.”

Ocjenu studije daće i Nevladine organizacije. Koordinator Mreža NVO-a Sjevera Milorad Mitrović, međutim, kaže za naš radio da je površno pogledao dostavljenu dokumentaciju te da je razočaran nestručnošću ljudi koji su radili studiju:

“ Ono što sam ja površno vidio je da je ta studija kao i mnoge druge studije u vezi sa izgradnjom hidroelektrana poput onih koji su se odnosile na Moraču i Taru su copy paste varijante iz osamdesetih i sedamdesetih godina,  tako da ti stručnjaci koji su se bavili istraživanjem i koji su trebalo da na terenu  vide šta imamo i šta nemamo ,na tom području koje oni planiraju da potope,   prosto neshvatljivo da su pronašli jednu novu vrstu ribe u Limu a to je som.” 

Mitrović kaže da će, u naredne dvije sedmice, dati konačnu ocjenu, nakon detaljnog pregleda dokumentacije. Nevladine organizacije Green Home i Ozon će se, međutim, već sjutra sastati sa pomoćnicom ministra održivog razvoja Ivanom Vojinović. Iz Ozon-a Aleksandar Perović:

“ Pokušaćemo da dobijemo što više informacija oko samih studija i pratećih dokumenata koja su za nas itekako važna da bismo dali svoje komentare. Ono što možemo da najavimo je da ćemo tokom vikenda pokušati da okupimo naše stručne konsultante za različite oblasti , naročito za hidroelektrane i do početka sljedeće sedmice vjerujem da ćemo imati zvanične komentare kako za Brodarevo 1 i 2 tako i za hidroelektrane na Drini.”

Almer Mekić iz NVO Euromost poziva Ministarstvo da za rješavanje tog problema uključi veći broj eksperata:

“ Predložićemo i opštini Bijelo Polje da se još više uključi u ovaj problem, jer se ipak radi o području naše opštine i mogućnosti uticaja na ekonomski razvoj Bijelog Polja.”

Studijom je predviđeno je da izgradnja hidroelektrane Brodarevo 1 traje četiri, a Brodarevo 2 tri godine. Ministarstvo I Agencija za zaštitu životne sredine su pozvali sve zainteresovane da izvrše uvid u dokumentaciju te sve primjedbe dostave do 15. februara.

Izvor Antenam

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!