Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Lazović,...

Crna Gora: Lazović, do 15. aprila rješenje za KAP

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Polemike na relaciji DPS- SDP u vezi sa situacijom u Kombinatu aluminijuma uskoro bi mogle da bude okončane. Konačno rješenje, prema riječima potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, očekuje se uskoro:

“Pokrenuta je inicijativa prema Parlamentu i očekujem da će to biti najkasnije u prvoj polovini aprila – najkasnije do 15. aprila moramo imati konačno rješenje u tom dijelu”, kazao je Lazović, javlja radio Antena M.

DPS i SDP nemaju istu viziju za KAP, što su u posljednje vrijeme i dokazali oštrom retorikom. Vujica Lazović ocjenjuje da  je problem KAP-a nastao još od privatizacije i podsjeća da je već kod tog procesa SDP bio protiv. Drugačije mišljenje, akcentuje, imali su i kada je riječ o Ugovoru o poravnanju, ali i kada su se davale garancije. Zato vjeruje da nije SDP-adresa koja treba da ponudi rješenje:

“SDP je izašao sa prijedlogom koji podrazumijeva raskid saradnje sa dosadašnjim partnerom koji se pokazao kao krajnje nekorektan. Raskid saradnje bi podrazumijevao i mogućnost stečaja uz organizaciju proizvodnje. To je potpuno jasan scenario i pristup,ako hoćemo već da plaćamo onda daj da radimo to za svoj račun, a ne na račun nekog partnera koji je u prethodnom periodu isisao značajan dio sredstava iz Crne Gore i iz budžeta kroz date garancije.”

Ko će platiti struju za KAP? – pitanje oko kojeg danima pokušavaju da se usaglase Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Na pitanje Antene M kako gleda na to što Kombinat od početka ove godine neovlašćeno troši struju, Lazović kaže da je činjenica da tako KAP ugrožava kompletan elektroenergetski sistem :
“Sve to liči na ono da se niko ne usuđuje da isključi KAP sa napona i to je izazov i za jedan i za drugi sistem, ali sa druge strane ne smijemo dozvoliti da se domaćinstva, zbog dva, tri neplaćena mjesečna računa isključuju sa mreže, dok sa druge strane, KAP koji mjesečno troši preko tri miliona eura električne energije, a dnevno 93 hiljade eura, na taj način devastira i dovodi u dosta opasnu situaciju i EPCG i CGES. Tako da mislim da će se ubrzo staviti tačka. Kad kažem ubrzo računam najkasnije sedam do deset dana i to je nešto što se više ne smije tolerisati”, kazao je Lazović.

Podsjetimo, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju održanoj 22. februara, saopšteno je da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a da od tada to radi CGES i to nelegalno.

Regulatorna agencija za energetiku ostavila je EPCG i CGES-u rok do 6. marta do 16 sati da otklone nepravilnosti, kako im u suprotnom ne bi oduzela licence. Kako se energetski subjekti nijesu dogovorili RAE je rok produžila još 15 dana.

Izvor Analitika – Informativni Portal

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!