Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Kavarić...

Crna Gora: Kavarić – Završetak pregovora sa A2A za oko 15 dana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kavarić je rekao da se pregovori Vlade i A2A trenutno nalaze u fazi “finog podešavanja”

Pregovori Vlade i italijanske kompanije A2A, u vezi daljeg upravljanja u Elektroprivredi (EPCG), trebalo bi da budu završeni u narednih 15 dana, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i dodao da je postignut visok stepen saglasnosti.

Kavarić je rekao da se pregovori Vlade i A2A trenutno nalaze u fazi “finog podešavanja”.

“Očekujemo da se u narednih 15-tak dana završe razgovori i javnost će biti obaviještena o svim detaljima. Prije toga će Vlada zauzeti stav po pitanju onoga što su zajednički nalazi radne grupe i pregovaračkog tima koji se nalazi sa strane A2A”, kazao je Kavarić novinarima na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori.

Privremeni sporazum, koji su 2. aprila zaključili Vlada i A2A, istekao je 30. septembra.

“Prilikom samog isticanja prethodnog ugovora sa EPCG, rekli smo da smo vrlo raspoloženi da nastavimo saradnju i da se napravi dogovor oko menadžmenta A2A, ukoliko postoji saglasnost oko razvojnih projekata. Na toj bazi smo i počeli razgovore”, objasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, razgovori su se odnosili na to da je neophodna saglasnost oko toga šta će EPCG da radi u budućnosti, odnosno koje su to razvojne performanse koje kompanija treba da dostigne.

“U ovoj fazi mogu da kažem da smo postigli visok stepen saglasnosti i oko, možda za nas najvažnijeg pitanja, drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, kao i ostalih projekata, odnosno onoga što su razvojne performanse EPCG koje treba da budu dostignute”, kazao je Kavarić.

On je dodao da je postignut visok stepen saglasnosti po pitanju TE i ostalih razvojnih performansi.

“To je ono što nam daje motivaciju da ovaj razgovor završimo na način gdje bi se definisali ti projekti ovako kako smo rekli”, rekao je Kavarić.

Kada je u pitanju izlazna, odnosno put opcija, on je naveo da ono oko čega se razgovara jeste ostanak A2A u EPCG i obavljanje menadžmenta u narednih pet godina.

“Put opcija oko koje se razgovara jeste da u određenom periodu od narednih pet godina, ako se steknu određeni uslovi, A2A treba da ima izlaznu opciju i sa tog aspekta razgovaramo koji je to nivo u zavisnosti od metodologije i momenta u budućnosti kada bi se to desilo. Ono što je naša posljednja pozicija je da želimo da ta opcija bude na nivou onoga što je realna vrijednost, ništa više od toga”, saopštio je Kavarić.

On je objasnio da se put opcija aktivira u situaciji ako se dese neki događaji koji su van kontrole crnogorske Vlade i A2A.

“U tom slučaju Vlada je spremna da ponudi izlaz u formi put opcije, ali samo do nivoa koji treba da bude praćen onim što je realna vrijednost EPCG, odnosno akcija kompanije u datom momentu”, rekao je Kavarić.

Na putanje da li visok stepen saglasnosti znači da se A2A predomislila i da želi da učestvuje u gradnji drugog boka TE Pljevlja, Kavarić je odgovorio da ne bi komentarisao ono što su stavovi A2A.

“Mogu da kažem da smo napravili dogovor oko onoga koji je način da se projekat realizuje. Ni na samom startu se A2A nije tome protivila u smislu performansi projekta, nego se to jednostavno nije uklapalo u ono što su njihove instutucionalne preference u datom momentu. Mislim da smo našli model kako projekat može da bude realizovan na opšte zadovoljstvo i da oba partnera stanu iza njega”, dodao je Kavarić.

Na pitanje gdje se stiglo sa projektom istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju i koje su aktivnosti trenutno aktuelne, Kavarić je saopštio da je to projekat koji se dešava prvi put na ovim prostorima.

“Uvodimo nove standarde. Standarde koje ovoga momenta uvedemo funkcionisaće narednih, usuđujem se reći, i 50 godina i sa toga aspekta smo dodatno oprezni, jer želimo da postignemo ono što su naši osnovni ciljevi, a to su da imamo što više istraženih radova i da znamo šta se nalazi u našem podmorju. Sa tog aspekta što više investicija, što više kompanija i što više pokrivene površine”, kazao je Kavarić.

Ponude za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju su dostavili konzorcijumi koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil & Gas i britanski Mediterranean Oil & Gas.

“Nadam se da će to stići do parlamenta tokom ove godine, a da ćemo već narednih sedmica ići prema Vladi. I dalje se krećemo u onom pravcu koji je definisan kao strateški i sa tog aspekta mi u Vladi imamo strpljenja, jer smo svjesni da u ovom momentu postavljamo standarde i za sljedeće generacije u ovom biznisu”, rekao je Kavarić.

On je dodao da će se narednih sedmica znati finalni rezultati pregovora.

Kada je u pitanju oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, Kavarić je kazao da se prijavilo osam kompanija, koje su spremne da investiraju preko 20 miliona EUR i otvore preko 350 radnih mjesta.

“Očekujemo da ćemo imati novi javni poziv. Projekat je počeo dobro, imamo osam aplikacija iz oblasti poljoprivrede farnmacije i usluga”, saopštio je Kavarić.

Sredstava za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte minimalne vrijednosti ulaganja 500 hiljada eura, kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta.

Kavarić je naveo da će predložiti Vladi spuštanje tih minimalnih uslova za neke opštine na sjeveru, s obzirom da su za neke od njih oni možda previsoko postavljeni.

Đukanović se nada nastavku partnerstva sa A2A

Premijer Milo Đukanović saopštio je da se nada da će se, nakon postizanja dogovora o najvažnijim pitanjima, nastaviti strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG).

On je kazao da su pregovori između predstavnika Vlade i kompanije A2A u završnoj, kao i da su ostala još dva važna pitanja oko kojih se pregovara.

„Jedno je pitanje definisanja za takozvanu put-opciju, odnosno izlaznu opciju, na čemu je insistirao italijanski partner. To je podrazumijevalo da definišemo uslove pod kojima bi u određenim okolnostima italijanski partner imao pravo da napusti EPCG“, rekao je Đukanović u emisiji Odgovoran odgovor Radija Crne Gore.

On je dodao da se drugo pitanje odnosi na investicije u drugi blok Termoelekrane (TE) Pljevlja.

„Imamo vrlo jasne i principijelne ponude italijanskom partneru po oba pitanja. Informacije koje sam dobio od pregovaračkog tima Vlade je da smo se veoma približili dogovoru“, kazao je Đukanović.

On je saopštio da ulaganje u proizvodnju termoenergije nije prioritet A2A, ali jeste energetskog razvoja Crne Gore.

„Zbog toga smo tako uporno insistirali na tome da i A2A prihvati to kao jedan od strateških prioriteta energetskog razvoja Crne Gore“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je Vlada, za razliku od dijela javnosti koji je od početka priželjkivao neuspjeh aranžmana sa A2A, vrlo principijelno tokom svih pet godina pokazivala da želi da sačuva i produži partnerstvo.

„Mislim da se već danas vide značajne prednosti prisustva italijanskog investitora u EPCG, jer nam je pomogao da značajno unaprijedimo standarde poslovanja i kvalitet upravljanja i menadžmenta, tako se nadam da ćemo se i finalno dogovoriti oko ta dva pitanja i da će se to partnerstvo nastaviti“, saopštio je Đukanović.

On je podsjetio da Crna Gora polaže velike nade u razvoj energetike i ima jasno definisanu Strategiju energetskog razvoja do 2030. godine. Sticajem okolnosti, kako je naveo, prvi projekat koji treba da se realizuje u okviru te strategije je gradnja drugog bloka TE Pljevlja.

„U tri cikluska traženja strateškog partnera za realizaciju te investicije imali smo interesovanje desetak kompanija i na kraju je došlo do izbora strateškog partnera, kompanije Škoda Praha. Obavljen je veliki dio tog posla, a došlo je do izvjesnog zastoja upravo zbog ovog nerazumijevanja među partnerima u EPCG“, objasnio je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da je kroz posljednje pregovore sa A2A stvorena pretpostavka za izlazak iz „tog ćorsokaka“, da se prevaziđe zastoj i stvore uslovi da se u narednih 30 do 45 dana finalizuju pregovori sa kompanijom Škoda Praha i počne realizacija investicije.

„Riječ je o veoma vrijednoj investiciji. Posljednja ponuda koju je podnijela Škoda Praha bila je oko 340 miliona EUR. Ponuda se odnosi ne samo na dodatnu proizvodnju energije, nego i na regulisanje dugotrajućih problema zaštite životne sredine u pljevaljskoj kotlini“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je riječ o izuzetno vrijednoj investiciji i da se raduje da će uskoro početi realizacija te investicije.

Đukanović je saopštio i da se nije odustalo od planova valorizacije potencijala rijeka Morače i Komarnice.

„Bilo bi krajnje neodgovorno prema građanima Crne Gore, našoj budućnosti, energetskom i ekonomskom razvoju, da se odustane od tako izdašnih potencijala. Korišćenje tih potencijala će definitivno Crnu Goru dovesti do statusa izvoznika električne energije, a ne kao do skoro uvoznika, čiji je spoljnotrgovinski bilans veoma opterećen upravo tom stavkom plaćanja uvezene električne energije“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je plan da se na Morači realizuju četiri hidroeletrane, koje bi proizvodile oko 700 gigavat sati električne energije.

„U postupku smo traganja za strateškim partnerom za realizaciju te investicije. trenutno se pokazuje veliko interesovanje turskih i slovenačkih partnera da u tom trouglu pristupimo njenoj realizaciji. Pored toga, postoji interesovanje kineskih i drugih partnera, sa svima njima smo u kontaktu i vjerujem da bismo u datom trenutku mogli krenuti u raspisivanje tendera“, naveo je Đukanović.

On je rekao da u slučaju Komarnice postoji kvalitetno pripremljena projektna dokumentacija i da se tu radi o proizvodnji oko 230 gigavat sati električne energije.

„To je investicija od oko 180 miliona EUR. Takođe, kontaktiramo sa raznim zainteresovanim partnerima i vjerujem da ćemo, kao i u slučaju Morače, kada se ta interesovanja dovoljno konkretizuju pristupiti raspisivanju tendera i izboru partnera za realizaciju investicije“, saopštio je Đukanović.

Izvor; Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!