Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Hidro...

Crna Gora: Hidro i termoelektrane proizvele više od 80% struje u 2022.

Supported byspot_img
Supported byspot_img


(VE) Krnovo i Možura učestvovale su sa nepunih 10 odsto proizvodnje, dok je udio struje koji su proizvele (mHE) iznosio 5,56 odsto. Udio proizvodnje koji je prethodne godine dobijen od solarnih elektrana iznosio je zanemarljivih 12 odsto

Poslednjih godina država je stavila akcenat na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), pa su tako izgrađene solarne i vjetroelektrane (VE i SE), ali i dalje preko 80 odsto proizvedene električne energije dolazi iz proizvodnih „tradicionalnih“ objekata, odnosno termoelektrane (TE) Pljevlja i dvije hidroelektrane (HE) Perućica i Piva.

To pokazuje izvještaj Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) za prošlu godinu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Prema izvještaju, Crna Gora je prošle godine proizvela preko tri hiljade gigavat časova (GWh) električne energije.

– U Crnoj Gori proizvedeno je 3.235,09 GWh električne energije, a uočava se da je u 2022. godini proizvodnja TE Pljevlja dominantna u energetskom miksu i predstavlja 44,95 odsto ukupno ostvarene proizvodnje. Udio obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije u ukupnoj proizvodnji električne energije u 2022. godini iznosio je 55,05 odsto – navodi se u izvještaju.

Takođe, u izvještaju stoji i da u proizvodnji električne energije HE Perućica učestvuje sa preko 22 odsto, dok HE Piva čini 17,27 odsto proizvedene energije. Vjetroelektrane (VE) Krnovo i Možura učestvovale su sa nepunih 10 odsto proizvodnje, tačnije 9,97 odsto, dok je udio struje proizvedene od strane malih hidroelektrana (mHE) iznosio 5,56 odsto. Udio proizvodnje koji je prethodne godine dobijen od strane solarnih elektrana iznosio je zanemarljivih 12 odsto.

Crna Gora i dalje nema nijedno veće fotonaponsko postrojenje. Čak i projekat Briska gora, na kojem Elektroprivreda Crne Gore radi s Fortumom iz Finske, i dalje čeka na konkretne korake. Ipak, jedna solarna elektrana jeste u izgradnji. Projekat je za 47 megavata na tlu i krovovima u krugu nekadašnje Željezare Nikšić, koju je EPCG preuzeo početkom godine od turske Tosjali grupa. Prva faza je proizvodnja deset megavata.

EPCG takođe ima u planu da instalira dvije solarne elektrane na svojim branama Slano i Vrtac kod Perućice, najveće hidroelektrane u zemlji. Ukupni kapacitet bi bio 3,7 megavata. Vlada je ova dva projekta uvrstila u prioritetne investicije. Takođe, u Crnoj Gori u planu je i izgradnja nekoliko privatnih solarnih elektrana širom države, koje bi trebale znatno da povećaju udio proizvedene energije na ovaj način. U planu je izgradnja solarnog parka u Šavniku snage 220 megavata, kao i solarne elektrane na Cetinju snage 225 megavata. U planu su i izgradnje solarnih elektrana u Nikšiću i Cetinju. Početkom ove godine, Vlada je podsjećamo, snizila stopu PDV-a na solarne panele.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!