Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: HE...

Crna Gora: HE Komarnica bi mogla da ugrozi svetsku baštinu, upozorava Unesko

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je, nakon zasijedanja u Rijadu (Sudijska Arabiji), istakla je ozbiljne zabrinutosti u vezi sa mogućim uticajima izgradnje hidroelektrane na rijeci Komarnici u Nacionalnom Parku Durmitor koji je dio Svjetske prirodne baštine.

UNESCO je pozvao državu Crnu Goru da pažljivo procijeni potencijalne posljedice projekta na izuzetnu univerzalnu vrijednost ovog područja, a posebno uzimajući u obzir moguće buduće proširenje tog zaštićenog područja na Park Prirode Dragišnica i Komarnica, što je i predlagano od strane UNESCO-a.

Prema UNESCO-u, ukoliko se utvrdi da bi izgradnja hidroelektrane mogla rezultirati negativnim uticajima na OUV, projekatne smije biti odobren.

– Ovo može biti shvaćeno i na drugačiji način. Naime, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu koji je početkom 2022. godine bio finalizovan i stavljen na javnu raspravu već je pokazao da bi izgradnja HE na rijeci Komarnici imala mnoštvo nepovratnih negativnih efekata na prirodu tog područja, a za mnoge opisane negativne uticaje Elaborat jasno naglašava da ne postoje takozvane mere ublaživanja tih uticaja, što nameće ozbiljna pitanja o opravdanosti projekta. Ova činjenica već upućuje na to da HE na rijeci Komarnici ne treba da bude izgrađena, na šta nas dodatno upozorava i Komitet UNESCO-a – saopšteno je iz organizacije Spasimo Komarnicu.

Napominju da je projektovana hidroelektrana na rijeci Komarnici već izazvala zabrinutost u vezi sa njenim uticajem na ekosisteme, biodiverzitet, pa i na socijalni aspekt stanovništva, te UNESCO upozorava da bi ova zabrinutost trebalo da bude pažljivo razmotrena prije nego što se nastavi sa bilo kojim koracima u projektu.

– UNESCO na svjetskom nivou ima svega 227 područja koja su dio Svjetske prirodne baštine i crnogorski Durmitor je jedan među njima. Ispunjavanje preporuka UNESCO-a od suštinskog je značaja za Crnu Goru jer to zemlji omogućava da se pozicionira kao odgovoran čuvar Svjetske baštine, čime se otvaraju vrata za međunarodnu podršku, investicije i saradnju. Odbijanje tih preporuka pored katastrofalnih posljedica na prirodu, može imati ozbiljne posledice po integritet i dugoročni razvoj zemlje, te ozbiljno ugroziti ugled Crne Gore na evropskoj i svjetskoj sceni. Izbor je jasan: postupiti odgovorno ka sadašnjim i budućim generacijama i ostvariti koristi ili zanemariti preporuke i suočiti se sa dugoročnim posljedicama – poručuju u Spasimo Komarnicu, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...

Crna Gora: EPCG i DEC potpisali ugovor o adaptaciji dimnjaka u TE Pljevlja

Direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin i menadžer DEC-a Zhao Kun potpisali su Ugovor o adaptaciji unutrašnje obloge dimnjaka u Termoelektrani "Pljevlja". Iz EPCG su naveli da je ugovor vredan je 6,98 miliona evra, kao i da je izvođač...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!