Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG očekuje više od 100 miliona evra neto dobiti u 2023.

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi ove godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i profit veći od 100 miliona evra, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

On je kazao da je vrlo teško i nezahvalno dati projekciju rezultata poslovanja kompanije na kraju godine, jer oni zavise od niza okolnosti kao što su hidrološke prilike, nivo akumulacija, tehnička ispravnost, raspoloživost i iskorišćenost kapaciteta, prilike na tržištu i kretanje cena na berzi električne energije, piše Mina.

“Imajući sve to u vidu, a na osnovu postojećih rezultata poslovanja i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih postrojenja, uz prosečne hidrološke prilike i respektabilne cene na berzi do kraja poslovne godine, uz brižan i posvećen odnos uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ostvarenje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli doseći, pa čak i premašiti dobit od 100 miliona evra“, rekao je Rovčanin u intervjuu Vijestima.

On je dodao da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG-a za osam meseci ove godine iskazan kao dobitak u iznosu od 75 miliona evra, što je bolji rezultat od onog ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

„Za osam meseci je izvezeno 869.410 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 149.590 evra po MWh, a u vrednosti od 130.030 evra. U istom periodu tekuće godine uvezeno je 337.430 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 143.310 evra po MWh, a u vrednosti od 48.360 miliona evra“, naveo je Rovčanin.

On je saopštio i da rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja teče planiranom dinamikom i da se očekuje da bude završena tokom 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj, u trajanju od šest do sedam meseci.

„Do sada je realizovano oko 44 odsto vrednosti ugovora. To je jedan od najznačajnijih projekata EPCG-a, jer će nakon njegove realizacije TE Pljevlja ispunjavati sve kriterijume koje propisuju direktive EU za ovu vrstu objekata, čime će biti obezbeđena stabilnost energetskog sistema države“, kazao je Rovčanin.

On je dodao da TE Pljevlja svake godine ima redovni zastoj zbog remonta u trajanju od dva meseca, a da će zastoj u 2025. godini biti četiri do pet meseci duži nego što je to uobičajeno, kao i da će EPCG po tom osnovu imati oko 500 do 600 GWh manju proizvodnju.

„Planirano je da deo te proizvodnje bude nadomešten proizvodnjom iz hidroelektrana i ulaskom u ovaj period sa što većim nivoom akumulacija. EPCG, takođe, razvija nekoliko solarnih projekata, kao i vetroelektranu (VE) Gvozd čiji ulazak na mrežu očekujemo pre velikog zastoja TE. Deo energije će se svakako obezbediti iz uvoza, a ukupnu vrednost u ovom momentu ne možemo znati, jer se cene električne energije na berzi svakodnevno menjaju“, naveo je Rovčanin.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%.

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!