Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG – MANS donatorima mora da opravda medijsku kampanju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

I pored činjenice da su predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja Pljevlja juče, na Okruglom stolu koji je ogranizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS, transparentno i jasno, odgovorima i komentarima, demantovali neutemeljene navode ove nevladine organizacije o projektu Bloka II TE Pljevlja, ta organozacija i danas nastavlja sa istim konstatacijama, kazali su u Elektroprivrivredi Crne Gore EPCG.

MANS je danas saopštio da EPCG nema pouzdane podatke o ekonomskoj isplativosti projekta izgradnje Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

“Svjesni smo činjenice, a to i javnost zna, da MANS svojim donatorima mora opravdati medijsku i marketinšku kampanju, zato se donatorima izvinjavamo što smo MANS-ovu analizu nazvali paušalnom, maštovitom i netačnom, ali činjenice se moraju čuti. A očigledno je da na precizne i stručne podatke ova nevladina organizacija nije navikla, pogotovo u svijetlu činjenice da su svi mediji objektivo izvijestili javnost sa jučerašnjeg skupa”, navodi se u reagovanju EPCG-a na navode MANS-a.

U Elektroprivredi ponavljaju da ni u jednoj varijanti ukupan trošak Bloka II, računat sa troškovima finansiranja preko kredita, ne bi trebao preći 450 miliona eura, a ne preko milijardu eura, kako se navodi u tekstu MANS-a.

“Ni juče, kao ni prethodnih dana MANS ne objašnjava kojom je sofisticiranom metodom je došao do dodatnog troška zdravlja zbog gradnje Bloka II od 60 miliona eura/godišnje, imajući u vidu da će Blok II raditi po najstrožijim standardima EU koji se u tim zemljama i primjenjuju. Po MANS-ovoj logici i ekonomskoj matematici, ostaje nejasno kako onda u Evropi funkcioniše oko 300 termoeletrana, a u toku je i izgradnja novih? Bilo bi korisno da se razjasni da li i njih trošak za zdravlje građana košta 2,5 milijarde eura po termoelektrani”, stoji u reagovanju.

Ponavljaju da su teze MANS-a o Bloku II loše napravljene, te da se temelje na netačnim i paušalnim tvrdnjama.

“Tako tvrdnja te NVO da će troškovi otvaranja rudokopa koštati 145 miliona eura, umjesto 73 miliona kako im je i juče predočeno ukazuje na ozbiljnost njihove analize. Svi stručni podaci govore da rekultivacija kopova ne može preći iznos od pet miliona eura za sve kopove, dok MANS ponavlja cifru od 85 miliona eura. Podatak o nepostojanju dovoljnih količina uglja ne treba više ni kometarisati s obzirom na činjenicu da su predstavnici Rudnika uglja ponovili da sve analize renomiranih kompanija ukazuju da uglja ima za rad oba bloka”, ističe se u reagovanju.

Primjer sa kupovinom automobila, napominju u EPCG-u, ni u kojem slučaju ne predstavlja poniženje građana Pljevalja.

“Izvinjavamo se svakom koji ga je eventualno protumačio na MANS-ov način, već najbolja namjera da nevladinoj organizaciji MANS pojasnimo da se trošak investicija tj. izgradnja Bloka II odvaja od višedecenijske upotebe objekta kasnije”, naglašeno je u reagovanju.

U EPCG-u kažu da MANS ne nudi rješenje problema zaštite životne sredine u Pljevljima, niti alternativu za 2.500 direktno i indirektno zaposlenih u Pljevljima, već da zagovara stav da Crna Gora treba da bude energetski zavisna dajući stotine miliona eura za uvoz i u narednom periodu.

“U ovom slučaju MANS ne prikazuje uticaj ovakvog scenarija na račune građana. MANS će, logično, kontinuirano nastaviti da promoviše i publikuje sopstvene stavove o navodnoj (ne)isplativosti projekta Blok II, jer moraju opravdati grantove. Na kraju želimo da istaknemo da će, kao i do sada, svi podaci oko ovog Projekta biti transpareni i saopšteni javnosti u cilju stvaranja objektivne slike o značaju izgradnje prvog većeg energetskog objekta u Crnoj Gori nakon 30 godina”, zaključeno je u reagovanju.

Izvor; CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!