Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG izvezla struju za 130 miliona evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U globalnom kontekstu rastućih cijena električne energije na međunarodnim berzama, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nastavlja da demonstrira svoju tržišnu orijentaciju, dok istovremeno čini sve napore kako bi očuvala stabilnost cijena za građane Crne Gore. Značajno je napomenuti da, uprkos rastućim trendovima, građani Crne Gore još uvijek nisu osjetili povećanja na svojim računima za električnu energiju, saopštili su Danu iz državne energetske kompanije.

– U posljednjih osam mjeseci EPCG je ostvarila prihod od 130 mil EUR. Ovaj finansijski poduhvat omogućio je kompaniji da sigurno nabavi dodatnih 337 gWh električne energije, investirajući 48 miliona. Ovaj dinamičan pristup omogućava EPCG da održi stabilnost snabdijevanja električnom energijom u Crnoj Gori, istovremeno osiguravajući da građani i dalje imaju koristi od stabilnih cijena – istakli su iz EPCG.

Poslednjih mjeseci na evropskim berzama primjetno je poskupljenje megavat-časa, ali iz EPCG ističu da kada se pominju cijene električne energije uvijek treba precizirati na koji se period misli, da li je to cijena električne energije za sjutra, danas, za sledeću sedmicu, sledeći mjesec ili godinu… ili za pojedinačni sat.

– Zato što je, recimo, cijena na dan 11. 9. 2023. (prosjek za 24h) na mađarskoj berzi 145,58 eura po mWh, ali su neki sati prodavani i po maksimalnih 437,47 po megavatu, dok se za 12. 9. 2023. godine na istoj berzi električna energija za 24 časa mogla trgovati prosječno za 128,78 eura po mWh – maksimalna cijena za pojedini sat bila je 271,28 eura. Uzeli smo kao primjer HUPX mađarsku berzu kao najbližu likvidnu berzu – objasnili su iz EPCG.

Iz EPCG ističu da su prognoze za kalendarske mjesece koji su pred nama (za band profil) sledeće: oktobar 101,43 eura po mWh, novembar 129,08 eura po mWh, decembar 135,36 eura mWh, dok se kalendarska 2024. godina na HUDEX mađarskoj berzi trguje po 140,21 eura po mWh.

EPCG, kao tržno orijentisana kompanija, pod uticajem je veleprodajnog tržišta, pa moraju nadomjestiti razliku od potrošača koji već duži niz godina imaju fiksnu cijenu po prosječnih 45 eura po mWh.

– Dakle, na nas veoma utiču dešavanja na tržištima električne energije zato što nedostajuće količine moramo kupiti sa ovih tržišta kako bi se pokrile potrebe potrošnje. Za prethodnih osam mjeseci EPCG je uvezla 337 gWh, u vrijednosti od 48,3 mil EUR, dok je za isti period ostvaren izvoz 869 gWh, vrijednosti 130 miliona naveli su iz EPCG.

Cijene lete u nebo širom Evrope

Nedostatak vjetra prošlog vikenda doveo je do porasta troškova energije širom Evrope, a cijene struje u Njemačkoj dostigle su najviši nivo u posljednjih sedam mjeseci.

Na tržištu je cijena struje u Njemačkoj premašila 150 eura, što je najviše u posljednjih sedam mjeseci, izvijestio je The Brusseles Time.

Prošlog ponedjeljka je cijena struje u Njemačkoj dostigla maksimum od 524 evra po megavatu.

Pored Njemačke, struja je skuplja i u Holandiji – više od 148 eura.

Situacija nije mnogo drugačija ni u Belgiji, gdje je cijena megavat-sata 133,4 eura, a dostizala je i 330 eura.

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju nedostatku proizvodnje energije vjetra nakon nekoliko dana toplog vremena.

Osim ovoga, Belgija trenutno bilježi smanjenu proizvodnju nuklearne energije, prenosi ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!