Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG hvata korak sa savremenim tokovima energetske tranzicije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda (EPCG), u sklopu projekata koje uveliko razvija te investicionih planova za blisku budućnost, hvata ozbiljan korak sa savremenim tokovima energetske tranzicije, saopštio je izvršni direktor te elektroenergetske kompanije, Nikola Rovčanin.

On je na Sarajevskom energetskom forumu /Sarajevo Energy Forum/ (SEF), koji traje od utorka do sjutra u hotelu Hills na Ilidži u Sarajevu, kazao da je forum prilika da se diskutuje o brojnim aktuelnim temama na polju energetike.

„Ovaj forum je prilika da se diskutuje o brojnim aktuelnim temama na polju energetike, ali i da razmjijenimo ideje, probleme i rešenja, kao i da se čujemo izlaganja o najnovijim tehnologijama i stvaranju pretpostavnki za njihovu implementaciju u našim državama”, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, u sklopu projekata koje uveliko razvija te investicionih planova za blisku budućnost, EPCG hvata ozbiljan korak sa savremenim tokovima energetske tranzicije, a tako nešto je naročito važno u kontekstu razvoja onih sredina koje, kroz konvencionalne izvore, decenijama održavaju naš energetski sistem stabilnim i profitabilnim.

Rovčanin je učestvovao u okviru Panela 4, pod nazivom Akcija za prelazak na zeleni hidrogen i biomasu – Šta mora uraditi država, a koje pripreme treba učiniti privreda.

“Zeleni hidrogen važan je element Strategije EU za smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima. Količina zelenog hidrogena trenutno je tek nekoliko posto”, navodi se u saopštenju.

Udio zelenog hidrogena bi, prema planu Evropske unije, do 2030. godine trebalo da zauzme polovinu potrošnje. Za potpuni prelaz na zeleni hidrogen treba vremena i ulaganja finansijskih sredstva za razvoj tehnologija.

“Solarna električna energija može se pretvoriti u hidrogen iz obnovljiih izvora energije, koji će se upotrebljavati kao gorivo ili sirovina u industrijskim procesima”, rekli su iz EPCG.

Forum je održan u organizaciji Fondacije Solarna akademija, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Forum je okupio eksperte, investitore, razvojne menadžere, proizvođače opreme, predstavnike građevinskih kompanija, regulatore, aktere iz akademske zajednice, energetskih kompanija, prenosnih kompanija, javnih preduzeća te predstavnike vlasti i institucija iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evropske unije, kao i civilnog društva i medije, prenosi agencija Mina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Rumunija: Elektrika potpisala ugovor za solarni park od 27 MW

Snabdevač i distributer električne energije, kompanija Elektrika, navodi je da je njena podružnica Sunwind Energy potpisala ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) vredan 19,3 miliona evra za razvoj solarnog parka od 27 MW u Rumuniji. Neimenovani investitor će izgraditi solarni park Satu...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!